Felbeteende vanligaste orsaken till elolyckor

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Elsäkerhetsverket, ESV, har presenterat sin årsrapport över elolycksfall för 2020. Då anmäldes totalt 453 elolyckor och 323 tillbud. Två personer omkom i elolyckor under året. ”Elsäkerhetsverket pekar på att flera allvarliga elolyckor hade kunnat undvikas med bättre kunskap, attityd och rutiner. Energibranschens svar är initiativet Wattityd, som säkrar både rätt kunskap och rätt attityd till elsäkerheten på arbetsplatsen”, säger Energiföretagens vd i en kommentar

Två personer dog till följd av elolyckor år 2020. Det ena var en arbetsolycka, där en linjemontör omkom, det andra en olycka med en 16-åring som klättrade på ett tåg som stod stilla. Under året orsakades över 90 procent av elolyckorna av strömgenomgång, vilket fortfarande är den vanligaste typen av elolycka.

I tre fjärdedelar av elolycksfallen bland yrkesverksamma i elbranschen är orsaken felbeteende vid arbete. Här lyfter Elsäkerhetsverket, ESV, att företagen behöver bli bättre på att säkerställa att regler och rutiner följs, för att få ner antalet tillbud och elolyckor. För att bidra till ökad elsäkerhet har energibranschen startat initiativet Wattityd.

– Via Wattityd kan anläggningsägare vara säkra på att utbildningsanordnare inom Wattityd har godkända lärare med rätt kunskap, rätt attityd och bra pedagogik och då också vara försäkrade om att personer som vistas i deras anläggningar har relevant och aktuell elsäkerhetsutbildning som svarar upp mot lagar, förordningar och branschens högt ställda krav, säger Peter Silverhjärta, sakkunnig inom EBR på branschorganisationen Energiföretagen.

Enligt Elsäkerhetsverket är det de yngre yrkesverksamma i elbranschen som toppar statistiken inom anmälningarna och ESV anser att flera allvarliga elolyckor hade kunnat undvikas. Många elolyckor bland yrkesverksamma sker också bland nätägarnas underentreprenörer. "Underentreprenörskedjan tenderar att bli längre och längre vilket ökar risken för elolyckor", skriver Elsäkerhetsverket i sitt pressmeddelande.

– Säkerheten först är A och O, alla ska komma hem säkert från sitt arbete. Bristande säkerhet är också kostsamt för företagen. Elsäkerhetsverket pekar på att flera allvarliga elolyckor hade kunnat undvikas med bättre kunskap, attityd och rutiner. Energibranschens svar är initiativet Wattityd, som säkrar både rätt kunskap och rätt attityd till elsäkerheten på arbetsplatsen, säger Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen Sverige.

Mer om Wattityd.

Rapporten ”Elolyckor 2020”, på Elsäkerhetsverkets webbplats.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Peter Silverhjärta

Peter Silverhjärta

Sakkunnig EBR
Enhet: Kompetenscentrum
Telefon: 08-677 26 95
E-post: peter.silverhjarta@energiforetagen.se

Kristian Öhrn

Kristian Öhrn

Affärsutvecklare
Enhet: Kompetenscentrum
Telefon: 08-677 26 48
E-post: kristian.ohrn@energiforetagen.se