Solenergi – ett viktigt komplement i energisystemet

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Solenergin står i dagsläget för en liten del av den svenska energiproduktionen men den växer snabbt. För att ge investeringar i solenergilösningar förutsättningar att bidra till målet om ett fossilfritt samhälle 2045 tog Energiföretagen Sverige fram en tidslinje med förslag på uppmaningar till våra politiker och beslutsfattare i början av 2021. Eftersom utvecklingen för solenergi går framåt så snabbt, har vi nu, bara ett år senare, publicerat en ny version av tidslinjen med uppdaterade förslag.

Solcellsanläggningar producerar som mest på sommaren när flera andra kraftslag producerar mindre vilket gör att en utbyggnad av solel blir ett bra komplement i energisystemet.

Solcellsparker är i likhet med vindkraft beroende av att få tillgång till lämpliga markytor, det är därför viktigt att utbyggnaden framför allt i södra Sverige inte hindras av brist på plats. Solcellsparker omöjliggör inte annan markanvändning utan det finns möjlighet att samverka med andra intressen som exempelvis jordbruk, förutom att det också finns stora ytor som idag ligger i träda. Det finns även områden som är extra lämpliga för etablering – som gammal industrimark och liknande.

Här kan du läsa mer om tidslinjen för solenergi.

Se filmen där Lars Andersson svarar på tre frågor om solenergi.

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lars Andersson

Lars Andersson

Ansvarig för vindkraft, solenergi och energilager/vätgas
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 25 04
Mobil: 070-111 27 02
E-post: lars.andersson@energiforetagen.se