Svenska kraftnät vill sänka balansansvarsavgiften nästa år

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Som en del i Svenska kraftnäts regeringsuppdrag om att använda kapacitetsavgifter för att finansiera nödåtgärder för konsumenter och företag har Svk nu presenterat ett förslag om sänkta balansansvarsavgifter. Syftet är att dämpa effekten av prisökningarna på el. 

Förslaget om balansavgifter innebär att Svenska kraftnät (Svk) har ansökt om att få använda kapacitetsavgifter för totalt 4,4 miljarder för att täcka ökade kostnader för balansering av elsystemet. Åtgärden syftar till att dämpa prisökningarna för elanvändarna. Svenska kraftnät har ansökt hos Energimarknadsinspektionen (Ei) om att få genomföra åtgärden.  

Svk skriver på sin hemsida att om Ei godkänner ansökan innebär det att den planerade höjningen av balansansvarsavgiften inte behöver genomföras. Då kostnader för balansansvarsavgiften i regel förs vidare till elanvändarna, så bidrar förslaget i förlängningen till att dämpa kostnadsökningar på el. Svk räknar med en direkt besparing på totalt omkring 300 kronor för en villakund med en förbrukning på cirka 20 000 kWh per år. 

Magnus Thorstensson ansvarar för elmarknadsfrågor hos Energiföretagen: 

– Det är positivt att Svk använder de flaskhalsintäkter som uppstått till följd av de höga elpriserna för att på olika sätt dämpa totalkostnaden för kund. Vi har tidigare framfört att intäkterna bör användas för kapacitetshöjande åtgärder som mothandel och att genom investeringar reducera flaskhalsarna i elnätet, men under omständigheterna är det är också rimligt att använda flaskhalsintäkterna för att dämpa priset för kund. 

Mer om åtgärden 

Att använda intäkter från kapacitetsavgifter har blivit möjligt i och med den nya EU-förordningen om krisintervention för att komma till rätta med de höga elpriserna, som infördes den 8 oktober 2022. Förslaget om balansansvarsavgifter är Svk:s första inom ramen för regeringsuppdraget om att ansöka om att använda kapacitetsavgifter för att finansiera nödåtgärder för konsumenter och företag. Svk planerar ytterligare ansökningar om förslag till nödåtgärder senast den 15 november 2022. 

Läs mer om förslaget på Svk:s hemsida.  

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se