Stort intresse för vinterns elpriser

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Hur höga eller låga kan elpriserna bli i vinter? Den frågan är det många som ställer sig nu och i medierna kan vi läsa olika prognoser för vad vi ska kunna vänta oss. Energiföretagens elmarknadsanalytiker Magnus Thorstensson är förstås efterfrågad när man vill få lite fakta på bordet.

När Magnus Thorstensson uttalar sig om kommande elpriser är det med försiktighet. Det finns alltför många faktorer som påverkar elpriserna för att man ska kunna vara tvärsäker. Och det nuvarande omvärldsläget gör det osäkrare än på länge. Dock ser det bättre ut än förra vintern.

I en intervju i P4 Jämtland fick Thorstensson frågor just om hur elpriserna kan tänkas bli i vinter och även om man inte väntar sig lika höga priser som förra vintern är osäkerheten stor:

 Det räcker med att det blir mindre vind, att det blir väldigt kallt och att oroligheterna i världen ökar så kommer det att påverka priserna, säger Magnus Thorstensson.

Han påpekar att det trots allt ser ljusare ut än förra vintern eftersom gaslagren på kontinenten är fyllda och ska räcka över vintern om det inte blir extremkallt. Vattenmagasinen här i Norden är också mer välfyllda än förra året och dessutom har det tillkommit mer vindkraft.

Här kan du lyssna på intervjun.

I Tidningen Energi kan du läsa en utförligare artikel om läget på elmarknaden.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se