Glädjande med förslag på slopad indexering av energiskatten på el

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Finansdepartementet presenterade den 22 april ett remissförslag med en slopad indexering av energiskatten på el från och med 2025.

– Det är glädjande att regeringen nu remitterar ett förslag om att permanent slopa indexeringen av energiskatten på el. Energiskatten på el har efter de senaste årens indexhöjningar ökat kraftigt och uppgår tillsammans med momsen på energiskatten till 53,5 öre per kilowattimme under 2024. Det är inte rimligt att elkunderna ska betala en allt högre andel skatter och avgifter för sin elförbrukning år efter år. En slopad indexering underlättar också utvecklingen med elektrifieringen av bland annat transportsektorn, kommenterar Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen Sverige. 

I remiss-promemorian föreslås att den årliga indexeringen av energiskatten på el slopas permanent. Finansdepartementet motiverar förslaget mot bakgrund av de senaste årens höga elpriser och inflationen och att elpriserna inte bör ökas ytterligare genom indexering av energiskatten på el. Skattesatsen för energiskatten på el föreslås ligga kvar på 2024 års nivå, det vill säga 42,8 öre per förbrukad kilowattimme. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Förslaget bedöms leda till att energiskatten på el blir 1,2 öre per kilowattimme lägre 2025 än om indexering skulle ske (1,5 öre per kilowattimme inklusive moms). För ett hushåll i en villa med en årlig elförbrukning på 20 000 kilowattimmar per år (”villa med elvärme”) beräknas förslaget, allt annat lika, minska kostnaden för el med 300 kronor 2025 (inklusive mervärdesskatt). Sammantaget bedöms hushållens skattekostnader avseende energiskatt på el inklusive mervärdesskatt minska med 0,6 miljarder kronor 2025.

Förslaget remissbehandlas tillsammans med en rad andra remissförslag inför budgetpropositionen för 2025 som planeras läggas fram i september. Men regeringen lämnar också ett förbehåll om att i vilken omfattning och med vilken dimensionering man går vidare med förslaget blir beroende av det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med budgetpropositionen.

Remissförslaget kan läsas i sin helhet här. Remisstiden pågår till och med den 20 juni.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se