Riksdagen höll öppet möte om elektrifiering av trafiken

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Torsdag den 15 februari höll riksdagen ett öppet möte om trafikens elektrifiering. Bakgrunden är att trafikutskottets politiker sett ett behov av en djupare kunskapsöversikt av transportsektorns elektrifiering. För detta ändamål har man låtit ta fram en egen studie på temat, med fokus på bland annat planering av vägtrafikens laddinfrastruktur. Bakom detta arbete står alla partier i trafikutskottet.

I samband med att rapporten presenterades höll utskottet ett öppet möte. Förutom en presentation av rapporten och dess innehåll, hade man bjudit in ett antal experter för presentationer på temat och en frågestund. En av dessa inbjudna var Martin Olin, ansvarig för e-mobilitet på Energiföretagen, som gav sin syn på tillgång till nätkapacitet för laddinfrastruktur.  

– Dagens elnät är inte dimensionerat för de effektuttag som depå- och snabbladdning av tunga fordon kommer behöva framöver. Med tanke på att det bara är knappt 6 år kvar till 2030 – då två av tre nya lastbilar kan vara eldrivna –måste vi snabbt förstärka elnätet. För detta krävs dock att elnätsföretagen får rätt förutsättningar, sa Martin Olin.

Martin Olin lyfte i sin presentation behovet av att det tas fram gemensamma, nationella ladd- och effektprognoser för tunga fordon. Prognoserna bör inkludera depå-, destinations- och snabbladdning.

– Det är också viktigt att det skapas förutsättningar för en proaktiv utbyggnad med en långsiktig och förutsägbar intäktsreglering. För att kunna ansluta fler laddstationer på kort sikt kommer också villkorade avtal och flexlösningar ha en viktig roll, avslutade Martin Olin.

Under mötet lyfte andra experter fram olika perspektiv av elektrifieringen av transportsektorn. Exempelvis lyfte Lennart Thörn på Trafikanalys elektrifieringens betydelse för klimatmålen och Peter Engdahl på Energimyndigheten gav en nulägesbeskrivning av fordonsflottans och laddinfrastrukturens utveckling.

Många av talarna lyfte elnätets roll i att möjliggöra elektrifieringen och gav förslag som ligger i linje med Energiföretagens positioner och förslag för utbyggnad och förstärkning.

Här kan du se hela mötet på riksdagens webb-tv i efterhand.

Samt se SVT-Forums sändning från dagen här. Energiföretagens presentation är ca 01:57 in i inslaget.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Martin Olin

Martin Olin

Ansvarig e-mobilitet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 35
E-post: martin.olin@energiforetagen.se