Energiföretagen Sverige och GIVEWATTS inleder designsamarbete med Cirkuslampan

Den 23 januari 2017, på Elens dag, lanserar Cirkuslampan en ny lampa där designen har en tydlig koppling till elektricitet och ljus. Lanseringen sker i samarbete med Energiföretagen Sverige. För varje såld designlampa skänks 500 kronor till organisationen GIVEWATTS, vilket innebär att ett skolbarn i de delar av Kenya som saknar elektricitet får tillgång till en solenergilampa.

–1,3 miljarder människor på jorden har inte tillgång till elektricitet och det är ett stort hinder för människor att ta sig ur fattigdom. Tillgång till rent ljus gör det möjligt att bättre läsa sina läxor och få en bra utbildning för att sedan kunna arbeta med det man drömmer om. Detta vill vi belysa med vårt samarbete med GIVEWATTS och Cirkuslampan, säger Helena Olssén på Energiföretagen Sverige.

Samarbetet inleds nu och kommer att resultera i en designad lampa som ska börja säljas på Elens dag 2017, den 23 januari. För varje såld lampa kommer 500 kronor att skänkas till organisationen GIVEWATTS, vilket innebär att ett skolbarn i de delar av Kenya som saknar elektricitet får tillgång till en solenergilampa.

–För mig var det självklart att tacka ja till samarbetet när jag fick frågan. Ljuset ger ju oss så mycket, allt från att vara trygghet och ett arbetsverktyg till att ge stämning och mys. Att varje såld lampa också bidrar med bra och rent ljus till ett skolbarn i Kenya känns fantastiskt, säger Mathias Johansson, designer och grundare av Cirkuslampan.

Mathias Johansson

Energibranschen i Sverige har arbetat tillsammans med organisationen GIVEWATTS sedan år 2012 och har varit delaktiga i distributionen av 15 000 solenergilampor till skolbarn i Kenya och Tanzania.

– Från GIVEWATTS är vi tacksamma över att frågan om avsaknaden av elektricitet lyfts och vi vill visa på vilken skillnad det gör för barnen och deras familjer att ha bra och rent ljus istället för att läsa läxorna i ljuset av en eldsticka eller en fotogenlampa. Barnen får bättre betyg och familjerna får renare inomhusluft och bättre ekonomi eftersom de inte behöver köpa fotogen. Allt detta möjliggör en ljusare framtid, säger Petter Claesson, styrelseledamot och en av grundarna till GIVEWATTS.