På Elens dag den 23 januari tänder vi lampor för en bättre framtid

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

För 1,3 miljarder människor är elektricitet långt ifrån en självklarhet. Samtidigt är tillgång till el en förutsättning för utveckling och modernisering. Energiföretagen Sverige samarbetar därför sedan fem år tillbaka med organisationen GIVEWATTS och på Elens dag – den 23 januari 2017 – görs en extra satsning då vi skänker 50 kronor per inlägg i sociala medier som illustrerar nyttan med el och taggas med #elensdag #givewatts.

Den 23 januari firar vi Elens dag. Vi i energibranschen vill såklart uppmärksamma den nytta och glädje elen ger, men framför allt vill vi prata om det faktum att 1,3 miljarder människor på jorden helt saknar el i sin vardag.

Därför fortsätter Energiföretagen Sverige sitt samarbete med GIVEWATTS, en organisation som gör det möjligt för skolbarn i Kenya och Tanzania att läsa sina läxor i ljuset av laddningsbara solcellslampor istället för i skenet av hälsofarlig och dyr fotogen.

Kalle Lindholm är ansvarig för samarbetet med GIVEWATTS hos Energiföretagen Sverige:

– Jag har arbetat länge med energifrågor, men det var först när jag kom i kontakt med GIVEWATTS som jag verkligen insåg vilken skillnad tillgång på el gör för ett samhälle. Att en så enkel sak som en elektrisk lampa kan göra så stor skillnad för skolbarnen och deras familjer, både vad gäller ekonomi, hälsa och skolresultat. Det är något som många inte känner till, men som är väl värt att stödja.

Dela ett inlägg och skänk 50 kronor

Inför årets Elens dag 2017 har Energiföretagen Sverige dessutom samarbetat med designern Mathias Johansson, som tagit fram en specialversion av sin Cirkuslampa, denna gång i form av en glödlampa. Lampan lanseras på Elens dag och 500 kronor för varje såld lampa går till GIVEWATTS.

Dessutom skänker Energiföretagen Sverige 50 kronor för varje bild/inlägg som delas i sociala medier och som tydliggör nyttan med el, visar en bild på cirkuslampan eller GIVEWATTS arbete. För att bidraget ska räknas ska det taggas med #elensdag #givewatts och postas på Facebook, Instagram eller Twitter.

Mer om GIVEWATTS

Organisationen GIVEWATTS arbetar sedan fem år tillbaka med att distribuera solcellslampor till skolbarn på orter i Kenya och Tanzania. Lampan laddas med solens hjälp under dagen och kan sedan användas för att lysa upp hemmet när mörkret kommer. Alternativet är att använda fotogenlampor, men fotogen är väldigt dyrt och hälsofarligt. För den som inte har råd med fotogen återstår att samla ved och stickor, något som är mycket tidsödande och röken från eldstaden är hälsofarlig. Solcellsladdaren kan också användas för att ladda mobiltelefoner, något som också är dyrt och tidsödande i vanliga fall. Läs mer om GIVEWATTS viktiga arbete här.

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se