Koldioxidneutralt Norden med konkurrenskraftig nordisk el

Publicerat av: Eva Rydegran ·

PRESSMEDDELANDE 21-05-19. Idag presenterar Nordenergi en studie om hinder och möjligheter för elektrifiering i Norden för att bidra till diskussionen om hur Europa kan bli koldioxidneutralt till 2050. Elsektorn har tillsammans med ökad elektrifiering en avgörande roll att spela på vägen mot ett koldioxidfritt samhälle.

Studien om hinder och möjligheter för elektrifiering i Norden har genomförts av konsultföretaget DNV GL och har baserats på kriterier som Nordenergi har tagit fram. Elektrifieringsstudier från de fyra nordiska marknaderna i Danmark, Finland, Norge och Sverige har sammanställts. Enligt de fyra nationella studierna kommer elbehovet att öka med mer än 60 procent mellan 2020 och 2040. Vindkraft beräknas öka från 14 procent av elmixen 2020 till 40 procent 2050.

– Förstärkning och utveckling av EU:s utsläppshandel, det är vad vi inom Nordenergi anser är nyckeln till den utsläppsminskning som Norden behöver. Vi behöver dessutom få till smartare förvaltning av kraftsystemet och ett ökat samarbete kring kraftöverföring i Norden,  säger Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen och ordförande för Nordenergi.

För att komplettera studien har Nordenergi utvecklat strategiska rekommendationer som är nödvändiga för att uppnå ökad elektrifiering och klimatneutralitet i Norden. De strategiska rekommendationerna är:

  • Gemensam nordisk planering för energiomställning för att säkerställa koordinering mellan länder, för att samordna kraftförsörjning, nät och flexibilitet.
  • Identifiera nordiska starka punkter: Låga koldioxidutsläpp från vattenkraft och kärnkraft, i kombination med konkurrenskraftig landbaserad vind och ökat utrymme för havsbaserad vind kan underlätta utvecklingen av power-to-X och fortsatt expansion av energiintensiv industri.
  • Underlätta klimatsmarta val för konsumenter: Valet av fossilfri framför fossildriven el och incitament för efterfrågeflexibilitet bör premieras.

De strategiska rekommendationerna är nödvändiga för att säkerställa att de nordiska länderna når koldioxidneutralitet långt före 2050 med hjälp av den nordiska elsektorn.

Nordenergi har alltid följt marknadsprinciper och eftersträvar att nå klimatneutralitet med hjälp av den metod som är mest kostnadseffektiv.

Den nordiska elmarknaden är en förebild när det kommer till gränsöverskridande samarbete genom skapandet av Nordel 1962, Nord Pool som är världens första riktiga gränsöverskridande elbörs och med bildandet av Nordic Electricity Market Forum 2017.

Nordenergi är samarbetet mellan de nordiska branschorganisationerna (Finsk energi, Dansk energi, Energiföretagen och Energi Norge) som samlar Nordens elproducenter, leverantörer och distributörer. 

Här kan ni läsa studien

Här går det att se webbinariet i efterhand

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Julia Lindholm

Julia Lindholm

Ansvarig Energiföretagens Brysselkontor
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: +32 483 033 156
E-post: julia.lindholm@swedenergy.se