Amanda undrar över el

Amanda ska titta på sin favoritfilm när allt plötsligt blir tyst och svart. Det har blivit strömavbrott! Men varifrån kommer egentligen elen och varför försvann den just nu? Tillsammans med grannen Elinor ger sig Amanda ut och undersöker elens väg till hemmet. Tänk vad många olika saker vi använder el till! Amanda undrar över el är en faktasaga i bilderboksformat för nyfikna barn, från 3 år och uppåt.

Författare är Kristina Hoas, som har varit projektledare för ett flertal teknik­läromedel inom förskolan (Teknikgrytan, Russinhissen och Soltrappan) och illustratör är Tobias Flygar.

Bok och arbetshandledning

Boken säljs genom Energiföretagen, beställ här. Den finns även att köpa i andra nätbokhandlar.

Till boken finns även en arbetshandledning (pdf, öppnas i nytt fönster) med fördjupande texter och förslag till övningar. 

amanda%20undrar%20over%20el

Tips och idéer för att jobba med Amanda-boken med förskoleklasser

Framtagen tillsammans med förskolepedagoger

Arbetet med framtagandet av boken påbörjades våren 2014 tillsammans med natur- och teknikutvecklare i Enköpings kommun. Arbetet har haft en referensgrupp bestående av natur- och teknikutvecklare inom förskolan, förskolepedagoger och representanter från energibranschen. Läromedelsförfattaren Anders Karlsson har faktagranskat det slutliga manuset.

Arbetet sker i samråd med BUNT (Barn Upptäcker Natur och Teknik som är en satsning av Förbundet Unga Forskare, Lärarförbundet, Naturvetarna, Sveriges Ingenjörer och Stiftelsen Företagsam).