Anna Fridén ny regionchef

Anna Fridén är ny regionchef Mitt på Energiföretagen Sverige. Med lång och bred erfarenhet av energifrågan antar hon sitt nya uppdrag. – Att arbeta med energi är jätteroligt. Det är en samhällsviktig resurs och blir bara viktigare för varje år, inget fungerar utan el och värme, säger hon.

Utredning om konsekvenserna av nedläggningen av Barsebäck. Analys av hur ett kraftigt bortfall av el, värme och kyla skulle påverka samhället. EU-arbete om utbyggnaden av överföringskapacitet mellan medlemsländerna. Detta är bara ett axplock av vad Anna Fridén har hunnit med under sina tio år på Energimyndigheten – som projektledare, utredare och avslutningsvis kommunikationschef. Det råder inga tvivel om att hon har bra grepp om el- och värmefrågorna. Dessutom har hon fördjupat sig inom kärnkraft som reaktorsäkerhetsingenjör på Westinghouse.

– Efter några år på Energimyndigheten blev jag nyfiken på att jobba i ett företag i stället för på en myndighet och kärnkraften är intressant, det har jag alltid tyckt. Under två år arbetade jag med säkerhetsanalys på Westinghouse, men min vilja att jobba med bredden i energifrågan tog mig tillbaka till Energimyndigheten. Jag ville arbeta med mer än ett kraftslag, säger hon.

Från Energimyndigheten valde hon sedan att bredda sig ytterligare och gav sig in i en helt annan värld. Som chef för naturvård på länsstyrelsen i Västmanland byttes elspotpriser och försörjningstrygghet mot vargbestånd, strandskydd och naturreservat. Trots att det är frågor som ligger långtifrån energiområdet har åren på länsstyrelsen ändå gett henne värdefulla erfarenheter för rollen som regionchef, som ledare och också i sitt förhållningssätt i sakfrågor:

– Dialog och tydlighet är viktigt, säger hon.

På Energiföretagen Sverige blir hon en av fyra regionchefer: Syd, Väst, Mitt och Norr. Regioncheferna har en central roll i branschföreningens arbete.

– Regionchefen har en väldigt viktig roll i kontakten mellan medlemsföretagen och branschföreningen. För de små och medelstora företagen är rollen särskilt viktig för alla företag har inte möjlighet att aktivt delta i föreningsarbetet, det gäller att vara uppsökande och fånga även dessa medlemmars frågor, säger Kjell Jansson, ordförande för regionala styrgruppen Mitt och vd för Malungs elnät.

Nu lockas Anna Fridén av få arbeta med företagsperspektivet på energifrågan och hon uppskattar också att få fortsätta på den regionala spelplanen.

– Att arbeta med det lokala tilltalar mig, att jag får verka nära där det händer, säger hon och ser nu fram emot sitt nya uppdrag:

– Det första jag vill göra är att lära känna kollegor, medlemsföretag och den regionala styrgruppen och avgöra vilka frågor som vi ska driva tillsammans.

Och Kjell Jansson ser fram emot att Anna Fridén börjar den 4 september.

– Anna Fridéns bakgrund är väldigt lämplig för den här rollen. Hon har arbetat med både el- och värmefrågor tidigare och har en gedigen kunskap om energiförsörjningens betydelse i samhället. Hon har mycket värdefulla erfarenheter att ta med sig in i rollen som regionchef, jag ser fram emot att arbeta tillsammans med henne, säger han.