Stöd GIVEWATTS julinsamling 2017 – bidra med ljus från solenergi till östra Kenya

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Organisationen GIVEWATTS har startat en insamlingskampanj åt ett område runt Malindi i östra Kenya vid Indiska oceanen. Svenska energiföretag välkomnas att än en gång bidra till en julkampanj som går ut på att sprida rent ljus till platser i Afrika där el saknas.

Förra året gjorde GIVEWATTS julkampanj det möjligt att starta nya solenergiprojekt med skolor i South Narok i Kenya. Det insamlade beloppet finansierade över 1 000 lampor till skolbarn och deras familjer.

Familjerna köper solenergilamporna på avbetalning och ersätter därmed fossila bränslen med solenergi. För varje lampa som säljs kan en ny lampa köpas in av GIVEWATTS och distribueras till nya familjer. Idag ser vi resultatet då 1 000 nya familjer har rent ljus för studier, bättre ekonomi och bättre hälsa.

– I år riktar vi in oss på kuststaden Malindi i östra Kenya där mindre än tio procent av hushållen har tillgång till el. Det är i sig en fattigdomsfälla då en stor del av familjens resurser går åt till att skaffa bränsle till ljus och matlagning, säger Petter Claesson som är en av medgrundarna av GIVEWATTS.

Sexårigt samarbete har gett resultat

GIVEWATTS är en organisation som förser ren och säker energi till områden i Kenya och Tanzania som saknar el. Ungefär 1,3 miljarder människor på jorden – eller 1 av 5 – har inte tillgång till el, och de flesta av dem är unga.

Energibranschen har stött GIVEWATTS i sex år nu och bidragit med största delen av de över 28 000 solenergilampor som installerats totalt. Det har skett kontinuerligt men också i specifika satsningar kring Elens dag 23 januari och i samband med Earth Hour och jul.

Stöd GIVEWATTS julkampanj 2017 här

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se