Elnätsföretag välkomnas att anmäla sig till nya EU DSO-enheten

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

I skrivande stund har 24 svenska elnätsföretag anmält sig till den nya europeiska elnätsorganisationen DSO-enheten. Från början noterades ett femtiotal svenska intresserade företag. Nu hoppas Energiföretagen på att fler anmäler sig på riktigt så den svenska elnätsrösten blir stark i EU. Vem blir nästa att göra det? Det finns mycket att vinna som medlem. Anmäl er senast före årsskiftet.

EU:s DSO Entity, den nya elnätsorganisationen på EU-nivå, håller alltmer på att ta form. 24 svenska elnätsföretag har registrerat sig direkt hos DSO Entity som totalt nu har 312 europeiska elnätsföretag som medlemmar. Dessa kommer från 28 länder – även Norge, Schweiz och Storbritannien som står utanför EU.

Registrera enkelt online – senast 31 december

Registrering görs enkelt online på organisationens webbplats: https://www.eudsoentity.eu/. Att registrera sig är en förutsättning för att kunna rösta på den konstituerande stämman i början på nästa år då styrelsen ska utses. Här finns även annan information, till exempel de vanligaste frågorna och svaren som elnätsföretagen kan ställa. Det kan ta några dagar innan ens anmälan syns på webbplatsen, så stöt på om det dröjer.

– Energiföretagen rekommenderar varmt alla elnätsföretag att registrera sig. Det gäller både de som tidigare anmält intresse och de som inte gjort det. Att vara med tidigt i processen ger ökad möjlighet till inflytande i EU-arbetet. Även om expertgrupper är öppna för andra än medlemmar så tilldelas medlemmar 20 av 30 platser i de fem grupperna, säger Per Wikström som leder Arbetsgruppen DSO-enheten hos Energiföretagen.

Elnätens roll blir allt viktigare

Den nya DSO-enheten ska arbeta med att ta fram nya nätkoder och se över de existerande. Att nätkoderna har blivit allt viktigare och påverkar elnätsföretagen alltmer har vi sett mycket av på senare tid.

– Det är framför allt i den minsta klassen av företag som vi hoppas på många svenska medlemmar, de som har färre än 100 000 kunder. Elnäten blir allt viktigare för leveranssäkerheten, speciellt nu när andelen förnybar el ökar så kraftigt. Ju fler vi är från Sverige här dess bättre. Energiföretagen Sverige ska givetvis också vara med och stötta, även om vi som organisation inte kan bli medlemmar, avslutar Per Wikström.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Per Wikström

Per Wikström

Ansvarig elnät - ekonomi och utveckling
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 10
E-post: per.wikstrom@energiforetagen.se