Remiss på gång om civilplikt – skyndsam hantering
Publicerat av: Kalle Lindholm ·
Tillgång på el, vatten och värme är helt avgörande för att våra viktigaste samhällsfunktioner ska upprätthållas. Erfarenheter från Ukraina visar på behov av snabb reparationsförmåga att laga trasiga elnät och anläggningar efter ett väpnat angrepp. Civilplikten kan ge värdefulla förstärkningar inom energisektorer där kompetensbrist är en stor utmaning. En remiss ska nu besvaras på kort tid.
Företag upplever växande utmaningar med kompetensförsörjningen inom energisektorn. Vid kriser och under höjd beredskap ökar resursbehoven ytterligare inom många samhällssektorer samtidigt. Långsiktiga åtgärder för att hantera dagens kompetensbrist inkluderar ökade och riktade utbildningsinsatser samt effektivare användning av personella resurser. Som komplement utgör civilplikten ett värdefullt tillskott vid kriser. Civilplikt är en del av totalförsvarsplikten och ska bidra till att viktiga delar av samhället fungerar vid kriser.
Svenska Kraftnät arbetar med det pågående regeringsuppdraget om analys av civilplikt inom elförsörjningen. Civilplikt med ”skyndsam aktivering” utan militär mönstring och med kort kompletterande utbildning. Detta innebär att det är viktigt att finna lämplighet för skyndsam aktivering, det vill säga personer som har elkompetens idag och endast har behov av kortare repetitionsutbildning. Detta snabbspår kan få stor effekt kommande 2–5 år, innan mer långsiktiga åtgärder av personalförsörjning inom det civila försvaret kommit på plats.
Erfarenheter och förutsättningar från tidigare civilpliktsutbildningar inom elförsörjningen
Att aktivera civilpliktsutbildningen igen är relativt enkelt då elsektorn hade civilplikt ända fram till år 2008. Inom elberedskap fanns tre civilpliktsutbildningar: kraftledningsreparatör i Åsbro i Svk:s regi, ställverksreparatör och kraftverksoperatör i Jokkmokk och Porjus, i Vattenfalls regi på uppdrag av Svenska kraftnät, samt grundutbildningarna på fem månader. Totalt utbildades cirka 120 personer per år. Insatsstyrka för reparationsberedskap ersatte civilpliktiga kraftledningsreparatörer 2009. Dessutom finns även Elsamverkan till hands som ska rycka ut vid storstörning.
Tre spår för civilplikten
- Personalbehov inom det civila försvaret i Utredning om hur personalbehoven inom det civila försvaret kan tryggas (Dir. 2023:116).
- Civilplikt inom kommunal räddningstjänst och elförsörjningsområdet (Fö2023/01488).
- Skyndsam aktivering av civilplikt inom elförsörjningen. Regeringsuppdrag till Svenska kraftnät om analys av civilplikt inom elförsörjningen (KN2023/04096).
Om uppdraget
Svenska kraftnät ska särskilt analysera och redovisa:
- Lämpliga personalkategorier för skyndsam aktivering.
- Verksamhetsområdet drift-och underhållspersonal för elproduktion och nätverksamhet.
- Personella resurser.
- Hur tillgången till dagens reparationsberedskap (insatsstyrkan) vid Svenska kraftnät påverkas vid höjd beredskap.
- Åtgärder, konsekvenser och finansiering.
Samverkan sker med ett stort antal aktörer: Till exempel branschorganisationer, som Energiföretagen och Sveriges Elkraftentreprenörer, olika beredskapsmyndigheter, Elförsörjningens aktörer – genom bland annat existerande samverkansfora, samt vattenregleringsföretagen, Elsamverkan, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och fackförbund. Samtliga är remissinstanser för remissen.
Bråttom med remissen
Remisstid för skyndsam aktivering av civilplikt inom elförsörjningen är vecka 8, den 19–23 februari. Energiföretagen är en av remissinstanserna.
Slutredovisning av uppdraget är den 29 mars i år.
Kontakta mig om du vill veta mer
Emma Johansson
Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se