Regeringsbeslut om slopad opt-in av små fjärrvärmeanläggningar i ETS1
Publicerat av: Eva Rydegran ·
Regeringen fattade den 23 maj beslut om slopad opt-in och införande av den så kallade 95%-regeln för bioenergianläggningar i utsläppshandelsförordningen. Beslutet innebär att cirka 480 svenska anläggningar med låga utsläpp kommer att exkluderas från ETS1 från 2026. Förändringarna gör att en betydande administrativ börda försvinner för berörda anläggningar.
Den 1 januari 2026 utesluts totalt 480 av 750 svenska anläggningar från EU:s utsläppshandelssystem, ETS1. Cirka 300 av dessa utgörs av mindre fjärrvärmeanläggningar med en installerad effekt mindre än 20 MW. När systemet infördes år 2005 inkluderade Sverige dessa små anläggningar trots att det inte var obligatoriskt enligt EU:s regelverk, genom så kallad opt-in. Tillsammans står dessa anläggningar för en mycket liten del av utsläppen, mindre än 0,3 procent av de totala utsläppen från svenska anläggningar i systemet.
En annan förändring är att anläggningar som har över 95 procent biogena utsläpp också exkluderas från systemet, från och med den 1 januari 2026. I Sverige kommer denna förändring att omfatta cirka 175 svenska anläggningar. Förordningsändringen finns att läsa här i SFS 2024:306.
Naturvårdsverket som svensk tillståndsmyndighet arbetar nu med att verkställa dessa beslut. I ett första skede skickas ett övervägande om beslut till berörda verksamhetsutövare.
Utsläppen från de berörda anläggningarna kommer i stället inkluderas i det nya utsläppshandelssystemet ETS2 från och med 2027 där det ingår utsläpp från vägtransporter, uppvärmning av byggnader, mindre industrier, arbetsmaskiner m.m. I ETS 2 kommer rapporteringsplikten att ligga på bränsleleverantörerna och skatteupplagshavare i stället för på anläggningarna.
Regeringen beslutade den 16 maj om en proposition till riksdagen med lagstiftningsförslag för att införa ETS2-systemet i Sverige. Lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 november i år. Krav på giltigt tillstånd, godkänd övervakningsplan samt övervakning av utsläpp inom ETS2 införs den 1 januari 2025. Handeln med utsläppsrätter inom det separata ET2-systemet inleds dock först 2027 då utsläppsrätter börjar auktioneras ut, dvs. ingen fri tilldelning av utsläppsrätter kommer tillämpas. Antalet nya utsläppsrätter minskar årligen i en takt som ska resultera i 42 procent lägre utsläpp 2030 jämfört med 2005 från de berörda sektorerna inom ETS2.
Mer information om de nya ETS2-reglerna finns på Naturvårdsverkets hemsida.
Kontakta mig om du vill veta mer
Erik Thornström
Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se