Potential framför meriter

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Talija Ukmar utstrålar glädje och stolthet när hon berättar om sin anställning som rådgivare och administratör på Kraftringen. Men trots talang, driftighet och handlingskraft är vägen in på svensk arbetsmarknad långtifrån spikrak.

Talija är född och uppvuxen i Slovenien där hon också utbildade sig inom Human Resources. Reslusten, viljan att ständigt utvecklas samt ryktet om Sverige som ett föregångsland inom miljöfrågor, fick henne att flytta hit under 2015. Hon började som aupair. Med flytande engelska i bagaget var uppdraget att lära barnen språket och ett år senare bestämde hon sig för att etablera sig och gå in för att lära sig svenska. 

Hon påbörjade språkundervisning men kände snart att hon ville träna språket utanför skolan och dessutom tjäna pengar och började söka alla tänkbara jobb, från städ till sälj. Men det gick trögt. Talija upplevde inte något stöd från Arbetsförmedlingen, utan tvärtom blev hon skickad på fel kurser och upplevde att man endast fokuserade på antal inskickade jobbansökningar hellre än att stötta henne med vägledning och information. Trots engelskan och trots en högskoleutbildning så dröjde det innan hon slutligen, genom en bekant, fick en praktikplats som ledde till en anställning med fokus på kundrelationer och försäljning.

- Jag fick helt och hållet klara mig själv, säger Talija, vilket är svårt när man än ny i ett land och inte kan språket eller vet vilka sociala koder som gäller.

Men Talija är inte den som ger upp. Hon ville vidare, utvecklas och hitta en arbetsplats som stämde överens med hennes värderingar – hållbarhet för henne som individ såväl som för samhället i stort. Så hamnade hon på en anställningsintervju på Kraftringen. Lite nervös över att inte ha hundraprocentig perfekt svenska fick hon dock direkt klartecken att man letade talang hellre än språkkunskap; att det senare är något hon skulle lära sig allteftersom.

- Det öppnade dörren för mig och jag har sedan anställningens början känt att jag vill ge mitt absoluta allt för detta!

Talija kunde ingenting om branschen sedan tidigare och började med en månads introduktionsutbildning, obligatorisk för samtliga nyanställa på Kraftringens Kundservice. Därefter började hon ta enklare samtal med kunder och successivt lära sig mer om att arbeta administrativt. Så vad uppskattar Tlija mest med sitt jobb idag?

- Så mycket, säger Talija. Jag börjar faktiskt varje dag med att säga att jag älskar mitt jobb! Jag har en ärlig och stöttande chef som jag kan vara öppen med och som både stöttar och pushar mig. Dessutom en arbetsgivare som värderar balansen mellan arbetsliv och privatliv och som vill få mig att utvecklas. Jag känner att möjligheterna är oändliga!

Läs om fler goda exempel.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se