Safaa: Jag vill vara en aktiv och framgångsrik kvinna i samhället

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Det är dags för företag som vill ta emot utrikesfödda akademiker på praktik i höst att skicka in sin annons till Jobbsprånget. Det gjorde Lidköping Energi i fjol och nu har Safaa Alkhatib, som flydde från Syrien med sin son, fått anställning. Vill ditt företag också ge någon en chans?

Foto:Thomas Kühnel/NLT

Det är dags för företag som vill ta emot utrikesfödda akademiker på praktik i höst att skicka in en annons till Jobbsprånget. Det gjorde Lidköping Energi i fjol och det har nu resulterat i en anställning för ingenjören Safaa Alkhatib, som flydde från Syrien med sin son. För henne var det självklart att svenska språket var nyckeln till etablering och jobb.

Safaa valde tidigt att utbilda sig till elingenjör i hemlandet Syrien och jobbade under många år i Damaskus som ansvarig för lagerhållning och logistik av reservdelar till maskiner på ett stort tobaksbolag. Men med kriget förändrades det mesta och för tre år sedan anlände hon och hennes yngste son till Sverige för att återförenas med maken och starta om på nytt.

- Jag kände på direkten att flytten innebar att börja från noll och att svenska språket var nyckeln till etablering och jobb.

Att just skaffa ett jobb där hon kunde dra nytta av tidigare arbetserfarenheter gjorde att praktikprogrammet Jobbsprånget kändes som en given kanal för att komma i kontakt med intressanta arbetsgivare. Till detta program hade Lidköping Energi lagt upp en jobbannons och fick så syn på Safaas ansökan och hon blev kallad till intervju. Hon erbjöds en praktikplats med arbetsuppgifter kring registrering och dokumentation av reservdelar, ett arbete som precis påbörjats på bolaget. Det dröjde inte länge förrän man såg nyttan med att få in en erfaren person som kunde lära sig det nya underhållningssystemet och effektivisera lagerhållningen och successivt har fler arbetsuppgifter tillkommit.

Safaa beskriver sig själv som en arbetsmyra som hela tiden vill hitta nya sätt att förbättra och effektivisera arbetsmetoder och rutiner.

- I början av praktiken var arbetsuppgifterna lite monotona men tack vare kollegor har jag lärt mig mycket och kunnat utveckla både jobbet och mig själv.

Safaa har hunnit med en massa under de här åren och kommit att trivas i ett land som hon dessförinnan endast haft kontakt med genom reservdelar från Atlas Copco. Hennes tjänst på produktionsavdelningen på Lidköpings fjärrvärmeverk har nu förlängts och hon hoppas så småningom på en tillsvidareanställning som skulle ge henne ännu mer trygghet och självförtroende.

- Jag vill vara en aktiv och framgångsrik kvinna i samhället och ge både mig och min familj allt. En drivkraft är att hela tiden gå framåt och vara ett levande exempel också för andra kvinnor och visa att man med en stark vilja och ambition kan nå sina mål i Sverige.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se