Prissvängningar och minuspriser utmärkte elåret 2023 i alla regioner

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Jämfört med 2022 års rekordhöga priser var elpriset under 2023 jämförelsevis lågt. Unikt för året var dessutom de stundvis riktigt låga priserna. Under fem procent av årets alla timmar inträffade negativa elpriser, vilket tidigare har varit sällsynt. Vi jämför här 2023 års elpriser i norra, mellersta och södra Sverige med varandra.

Under 2023 var prissvängningarna större än vad de historiskt sett har varit, med höga elpriser i början och slutet av året och lägre däremellan. De genomsnittliga priserna i de fyra svenska elområdena – Luleå (SE1), Sundsvall (SE2), Stockholm (SE3) och Malmö (SE4) – varierade mellan 46 och 74 öre/kWh. Priset var detsamma i alla svenska elområden under 61 procent av årets alla timmar, men i genomsnitt var elpriset i syd 15 öre/kWh högre än i mitt och 29 öre/kWh högre än i norr.

– Under första halvan av december spreds de höga prisnivåerna även till de norra delarna av landet. Det var många saker som sammanföll med låga temperaturer och därmed ökad efterfrågan. Det handlade om begränsningar i kärnkraften, isläggning i flera älvar samtidigt, svaga vindar och isbeläggning i vindkraften, säger Magnus Thorstensson, ansvarig för råkraftmarknad på Energiföretagen Sverige.

Allt vanligare med negativa elpriser

Negativa priser har tidigare varit en udda företeelse i Sverige, men har på senare år blivit betydligt vanligare. Under cirka 400 timmar inträffade negativa elpriser förra året, vilket motsvarar fem procent av årets alla timmar. Det lägsta uppmätta elpriset under året är detsamma för alla regioner, nämligen -69 öre/kWh.

 

Norra Sverige

Mellersta Sverige

Södra Sverige

Antal timmar med
negativa priser under 2023

434

429

368

Antal timmar med negativa priser under 2022

29

29

29

– De negativa priserna är en funktion av ökade volymer av icke-planerbar kraft och begränsad överföringsförmåga. Kombinationen av mycket vind och sol och låg efterfrågan leder till negativa priser. I norra Sverige låses vatten- och vindkraften in och pressar priset och i södra Sverige tillkommer påverkan från kontinenten med alltmer installerad solkraft, säger Magnus Thorstensson.

Låga elpriser jämfört med 2022

Men elpriset höll sig som sagt inte lågt under hela året. 2023 års högsta elpris återfinns i södra Sverige på 295 öre/kWh. Det är dock lågt jämfört med 2022 års högsta elpris på 851 öre/kWh i både södra och mellersta Sverige. Under 2023 var elpriserna betydligt lägre än under 2022, vilket illustreras i kolumnen nedan.

 

Norra Sverige

Mellersta Sverige

Södra Sverige

Maxpris 2023

212 öre/kWh

292 öre/kWh

295 öre/kWh

Maxpris 2022

643 öre/kWh

851 öre/kWh

851 öre/kWh


– Sedan elområden infördes den 1 november 2011 har det funnits en prisskillnad mellan nord och syd på i genomsnitt 5 öre/kWh. Efter det har fyra kärnkraftsreaktorer stängts ner, vilket dels har inneburit ett ökat underskott i söder, dels att överföringsförmågan begränsats söderut. Dessa konsekvenser har medfört att priserna i söder har blivit mer påverkade av elpriset på kontinenten, avslutar Magnus Thorstensson.

I graferna nedan syns prissvängningarna över årets alla månader per elområde, samt en jämförelse mellan 2023 och 2022 års elpriser per region.

Norra Sverige (elområde 1 och 2)

Mellersta Sverige (elområde 3)

Södra Sverige (elområde 4)

Grotta ner dig i all vår statistik.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se