Försiktighetsprincipen styr redan - lita på miljöprövningen

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

REPLIK PÅ DEBATTARTIKEL I GÖTEBORGS-POSTEN 24-02-26. Vi håller med debattörerna om att den elektrifiering som krävs för att mota klimatförändringarna leder till kraftigt ökat elbehov. Svensk basindustri (SKGS) prognosticerar ett fördubblat elbehov till 2030. De flesta är överens om att det just nu bara är vindkraften som kan byggas ut så snabbt och i den skala som behövs för att möta industrins ökande elbehov de närmaste 10-15 åren.

Vi vill dock framhålla att prövningsmyndigheterna redan tillämpar försiktighetsprincipen, eftersom den regleras i en central bestämmelse i miljöbalken. Det gäller därmed även vid prövning av ansökningar om tillstånd för vindkraft. Det finns gott om forskning och väl underbyggda fakta hos svenska myndigheter om vindkraftens påverkan. Både lagstiftningen och myndigheternas arbete på området utgår från vetenskapen.

Dialog och öppen debatt är förutsättningar för att elektrifieringen ska kunna genomföras, eftersom den medför förändringar som kommer att påverka oss alla på olika sätt. Alternativen, att inte göra tillräckligt eller inte göra något alls, har en mycket hög kostnad. Det är vårt välstånd och våra barns framtid som står på spel. Då är det problematiskt att debatten alltför ofta innehåller förenklade resonemang och lösningar. Låt oss bemöta några vanliga felaktigheter som cirkulerar i debattartiklar och på sociala medier:

Alla goda krafter och alla utsläppsfria kraftslag behövs för att vi ska klara elektrifieringen och klimatomställningen - då kan vi inte motverka konstruktiva samtal om hur omställningen kan genomföras.

Malena Swanson Falk, jurist, Energiföretagen

Ina Müller Engelbrektson, branschjurist, Svensk Vindenergi

Läs repliken i Göteborgs-Posten här. 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Malena Swanson Falk

Malena Swanson Falk

Jurist
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 08-677 26 32
E-post: malena.swanson.falk@energiforetagen.se