GIVEWATTS sommarinsamling tar ett grepp om matlagningen

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Organisationen GIVEWATTS har sedan 2010 främst distribuerat solenergilampor till hushåll som saknar tillgång till elektricitet på den afrikanska landsbygden. Årets sommarkampanj handlar om matlagning. En modern spis skapar ytterligare möjligheter för en familj. Både tiden för att laga maten och behovet av bränsle kan halveras, vilket sparar tid och pengar. Delta i sommarkampanjen 2018.

Energiföretagen och tidigare Svensk Energi har sedan 2012 bidragit till GIVEWATTS arbete med att installera främst solenergilampor på platser i Afrika som saknar el. Detta har varit till stor hjälp för hälsa, ekonomi, och barns möjligheter att studera efter mörkrets inbrott.

GIVEWATTS startar nu en insamlingskampanj med fokus på att sprida energieffektiva spisar i Malindi-regionen. Det är ett vackert område vid den kenyanska ostkusten med ett naturskönt landskap, vita stränder och smaragdgröna skogar.

Tillgången till elektricitet och gas är låg i Malindi och människorna sitter fast i energifattigdom där en stor del av familjens inkomst går till energikostnader för att laga mat, tända en lampa och ladda mobilen. Samtidigt tar hushållsarbetet en stor del av kvinnornas tid vilket i sig också är en fattigdomsfälla.

Helheten även här

Detta och lite mer skriver GIVEWATTS på sin webbplats om 2018 års sommarkampanj. När organisationen nu ännu mer målmedvetet satsar på matlagning så breddas utbudet till att tydligt omfatta både el och värme.

– Det är en utveckling som Energiföretagen Sverige och våra medlemmar bejakar eftersom energisystemet blir mer komplett. Energi ska betraktas utifrån ett helhetsperspektiv och i sommarkampanjen nås fördelar inte bara miljömässigt utan även ekonomiskt och socialt. Det säger Kalle Lindholm hos Energiföretagen som varit med under hela samarbetet med GIVEWATTS sedan start år 2012.

Läs om GIVEWATTS sommarkampanj

Läs om GIVEWATTS på Energiföretagens webb

GIVEWATTS webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se