Energiföretagen påminner: energiskatten nu på elnätsfakturan

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Flera av oss har nyligen fått den första elnätsfakturan efter årsskiftet och kan ha reagerat på att kostnaderna stigit. Energiföretagen Sverige vill därför påminna om att det till stor del kan förklaras av att energiskatten på el har flyttats från elhandelsfakturan till elnätsfakturan.

I slutet av år 2016 fattade regeringen beslutet att energiskatten på el skulle flyttas från elhandeln till elnätsverksamheten. Det betyder att elnätsfakturan nu efter årsskiftet blivit högre totalt sett medan elhandelsfakturan minskar i motsvarande storlek.

Energiskatten på el är just nu 33,1 öre per kWh (kilowattimme). Moms på energiskatten på el, med 25 procent, flyttar också tillsammans med själva skatten till elnätsföretaget. Elnätsfakturan kan därför bli väsentligt högre än före årsskiftet. Speciellt också med tanke på att det varit kallt, vilket ökar elanvändningen om elvärme används.

Men, åter igen, kostnaderna har totalt sett inte ökat eftersom elhandelsfakturan blivit av med energiskatten och momsen på denna skatt. Observera att även elhandelsfakturan påverkas av kylig väderlek som kan dra upp elanvändningen och därmed kostnaderna.

Läs tidigare pressmeddelande från Energiföretagen här med förklaringar av elpriset.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Helena Laurell

Helena Laurell

T.f. Chefsjurist
Enhet: Stab och medlemsdialog
Telefon: 08-677 26 51
E-post: helena.laurell@energiforetagen.se