Vattenfall och Jämtkraft bidrar till ett mer miljövänligt alpint VM

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Stora VM-evenemang kopplas vanligtvis inte ihop med ord som ’klimatneutralitet’ eller ’fossilfrihet’. Men nu när Sverige arrangerar världsmästerskapet i skidåkning blir det ändring på det. De alpina mästerskapen i Åre har nämligen haft som mål att arrangera det första klimatneutrala mästerskapet någonsin. Med hjälp av bland andra Jämtkraft och Vattenfall.

Den 4 februari gick det alpina VM i Åre av stapeln, vilket är det första VM någonsin med visionen att vara helt klimatneutralt. Visionen uppfylldes nästan, med undantag för en räddningshelikopter och kamerorna som livesänder från tävlingarna. Det finns idag inga fossilfria helikoptrar och den fossilfria dieseln HVO100 anses inte vara tillräckligt effektiv för kamerorna. Istället drivs de på EcoPar, som är ett mer miljövänligt drivmedel för dieselmotorer.

Vattenfalls smarta energilager förstärker elnätet

Förutom de två undantagen är evenemanget i övrigt helt fossilfritt. Allt från bussarna till de uppvärmda tälten. Den officiella sponsorn Vattenfall har bland annat installerat 20 tillfälliga laddplatser och en snabbladdare som blir kvar efter spelen. Dessutom har ett mobilt energilager installerats, bestående av åtta BMW-batterier på totalt 340 kilowattimmar. Detta för att förstärka det lokala elnätet, som Jämtkraft står för. Batterilagret laddar också de tio eldrivna snöskotrarna som Vattenfall har på plats. Utöver detta har Vattenfall även installerat solpaneler på Svenska Skidförbundets tak, som ska generera cirka 37 000 kWh förnybar el per år.

– VM i Åre är beviset på att det går att genomföra ett klimatsmart VM utan att det påverkar åkarnas möjlighet att prestera och publikens möjligheter att njuta av tävlingarna. Vi är stolta över att vara Smart Energy Partner under VM i Åre och vara med och stötta Svenska Skidförbundet och Åre 2019 att minska sina klimatavtryck, säger Vattenfalls klimatcoach Lars Ejeklint.

Jämtkrafts fjärrvärme värmer upp tävlingstälten

I VM-byn kommer de flesta av årets tävlingstält värmas upp av förnybar luftburen fjärrvärme från Jämtkraft istället för dieselgeneratorer som brukligt. De tält som dock inte är möjliga att värma upp med fjärrvärme värms istället upp med den fossilfria dieseln HVO100 från Colabitoil. Men utöver att vara inblandade i det pågående alpina VM är Jämtkraft även sponsor och partner till skidskytte-VM som går av stapeln i Östersund i februari.

– Till skidskytte-VM agerar vi både bollplank i frågor om fossilfria bränslealternativ och levererar nät, fjärrvärme samt el till evenemanget. Det är en fråga för alla att arbeta mot målet att Sverige ska bli fritt från fossila bränslen, säger Kristina Andersson, kommunikationschef på Jämtkraft.

Klimatavtrycket kan minska med 20 procent

Skidskytte-VM har vi ännu framför oss, men just nu är det de alpina mästerskapen i Åre som fångar hela vår uppmärksamhet. För första gången någonsin har ett världsmästerskap haft visionen att vara helt klimatneutralt och VM-bolaget Åre 2019 har lärt sig mycket under resans gång. Som de pionjärer bolaget är hoppas de att andra kommer att inspireras av deras arbete och låta världen få uppleva fler evenemang med samma vision i framtiden.

– Vi vill gärna vara en förebild i arbetet mot ett fossilfritt samhälle eftersom  alla små steg sammantaget kan bli till någonting stort. Det är först i efterhand som vi kan uttala oss om hur stor skillnad vi faktiskt gör för miljön, men vi tror att våra insatser kommer att kunna minska evenemangets klimatavtryck med ungefär 20 procent, säger Riikka Rakic, Hållbarhetschef på Åre 2019.

Det dröjer inte längre än till februari och skidskytte-VM i Östersund förrän vi på nytt får uppleva ett världsmästerskap med visionen att vara helt fossilfritt. Om norra Sverige har startat en trend genom att arrangera mer miljövänliga evenemang kan vi nu bara hålla tummarna för och låta framtiden utvisa.