GIVEWATTS julkampanj, kanske angelägnare än någonsin

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

GIVEWATTS arbete med att installera rena energilösningar i östra Afrika fortsätter. Den här julen hoppas organisationen kunna sprida ljus i slutet på ett utmanande år 2020. Hoppet är att både företag och privatpersoner vill bidra till årets julkampanj som ska gå till att distribuera rena energilösningar i kustområdena i Kenya. Jesper Hörnberg, medgrundare, skriver här kort och engagerat inför julen.

”Vi tror att 2020 är hoppets år. Kanske konstigt att säga i år, men vi vet att när det är tufft väntar något bättre nästa år. På samma sätt tror vi att 2021 blir återhämtningens år, då vi kan dra nytta av alla lärdomar och insikter vi samlat på oss i år. Vi kanske är trötta och slitna nu, men vi har blivit starkare. Vi kan växa tillbaka bättre.

I Kenya har vi sett att befolkningen drabbats hårt av Covid. Inte bara sjukdomen slog till. Ekonomin drabbades. Området vi fokuserar på för kampanjen denna jul, den kenyanska kusten, är beroende av turister. När de uteblir drabbas alla.

Trots det ser vi att dem vi jobbar med har hopp. Vi visste redan att de var starka och vi ser nu hur de har blivit ännu starkare i sin vilja att utvecklas och sträva efter att få det bättre. Vara bättre förberedda om det händer igen och klättra några pinnhål upp på stegen.

Våra lokalt anställda har delat ut sanitetsartiklar till hushållen vi arbetar med, och vi sprider meddelanden om hur man bäst undviker att sprida smittan, med infoblad och sms-meddelanden till våra kunder. Vi känner att alla kan ta lite ansvar när läget blir så här ansträngt. Meddelandena vi får tillbaka talar om nästa år, och vad de har för planer. De frågar om vilken lampa eller spis som är bäst för just deras familjesituation.

Vi känner att det vi gör är viktigare än någonsin. I år är trots allt hoppets år. Och nästa år ska vi bygga oss tillbaka, ännu starkare.”

(Av Jesper Hörnberg, medgrundare av GIVEWATTS inför julen 2020)

Energiföretagen kommenterar – stöd gärna julkampanjen

Svenska energiföretag har sedan 2012 finansierat energiomställningen i Östafrika genom organisationen GIVEWATTS. Totalt har vi i branschen bidragit till att fler än 110 000 människor fått tillgång till en ren energilösning. Nu finns möjlighet att göra ännu en insats inför julen. Kalle Lindholm från Energiföretagen Sverige som var med från början kommenterar:

– Är det så att ni kanske funderar på vad ni som företag eller privatperson vill lägga en pengagåva på till julen så rekommenderar jag varmt att välja GIVEWATTS. För oss i energibranschen passar det utmärkt. Det handlar om rena energilösningar både för ljus och matlagning. Lamporna är solcellsdrivna och solcellerna kan användas även för sådant som laddning av mobiltelefoner. Vinsterna är många.

Här finns sida med GIVEWATTS julkampanj 2020

Läs om GIVEWATTS på deras webbplats

Nyhet nyligen om GIVEWATTS på Energiföretagens webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se