Så möter vi ett fördubblat elbehov – enligt vd:ar och politiker

Publicerat av: Julia Hörnell ·

ALMEDALEN - Vilken är den allra viktigaste åtgärden för att möta ett fördubblat elbehov till 2045? Att korta tillståndsprocesserna, bygga ut vindkraften, nyttja alla fossilfria kraftslag och samarbeta. I alla fall om du frågar dessa nio politiker, vd:ar och gd:ar.

På frågan ”Vilken är den viktigaste åtgärden för att lyckas möta ett fördubblat elbehov till 2045?” är flera av de nio tillfrågade politikerna, vd:arna och gd:arna eniga. Ändå framkommer flera åtgärder som rankas som den viktigaste.

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

Kortare tillståndsprocesser

Att korta tillståndsprocesserna är det allra viktigaste för att möta ett fördubblat elbehov enligt både Vattenfalls vd Anna Borg och Kristdemokraternas samt Socialdemokraternas energipolitiska talespersoner Camilla Brodin (KD) respektive Monica Haider (S).

Utbyggnad av vindkraft

Att utbyggnad och acceptans för vindkraft är den viktigaste åtgärden lyfter både regeringens nationella samordnare för Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson, och Miljöpartiets energipolitiske talesperson Linus Lakso. Unipers vd Johan Svenningsson trycker dock på att alla fossilfria energislag behövs.

I klippet ovan ser du dessa, och ytterligare tre, röster lyfta fram vilken åtgärd de tycker är den allra viktigaste för att lyckas möta ett fördubblat elbehov till 2045.