Välkommet regeringsinitiativ om myndighetsöversyn

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Energiföretagen välkomnar regeringens initiativ att se över myndigheters uppgifter och ansvar inom energiområdet som presenterades den 5 juni. Utbyggnadstakten av både elproduktion och elnät måste accelerera kraftigt och ett viktigt steg mot att lösa detta är att förtydliga ansvar och roller på elmarknaden samt säkerställa att myndigheterna främjar utvecklingen.

 

Energiföretagen instämmer i att svenska myndigheter behöver få rätt förutsättningar för att kunna bidra till utbyggnaden av energisystemet och en ökad elektrifiering, så att vi kan klara klimatomställningen.

Energiföretagen har tidigare bland annat lyft fram att Svenska Kraftnäts uppdrag och organisation bör ses över och att Svenska kraftnäts ”funktionsansvar i hela eller delar av landet” bör tydliggöras för att möjliggöra omställningen. Vidare behöver ett helhetsgrepp tas kring den svenska energiförsörjningen och planeringen i till exempel Energimyndighetens prognosarbete.

Energiföretagen har lyft fram myndigheternas roller i bland annat det färdplansarbete som inleddes 2019 och i Tidslinje för utvecklad elmarknad som presenterades 2021. En översyn av myndigheternas arbete är en del av ett större reformarbete som krävs för att klara klimatomställningen och säkerställa en trygg och säker elförsörjning för ett växande Sverige.

Andra delar som Energiföretagen lyft fram är behovet av en översyn av elmarknaden samt ett långsiktigt politiskt ledarskap och planering för en framtida ökad elanvändning. Flera av dessa delar adresseras av Tidö-avtalet, bland annat en utredning om elmarknaden. Energiföretagen välkomnar det fortsatta arbetet med dessa delar.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Hannes Borg

Hannes Borg

Ansvarig samhällskontakter
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 04
E-post: hannes.borg@energiforetagen.se