Energiföretagens vindkraftsexpert i media

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Enligt Energiföretagens prognoser så kommer Sverige att fördubbla sitt elbehov till 2045. Då behövs alla kraftslag – och vindkraften är det kraftslag som kan byggas ut snabbas. Energiföretagen är kontinuerligt med i media och för ut detta budskap, och under vecka sex var Energiföretagens vindkraftsexpert Lars Andersson med i både Dagens industri och SVT.

Dagens industri uppmärksammade att det finns totalt 16 vindkraftsprojekt på regeringens bord, som tillsammans skulle kunna producera ungefär 130 TWh el varje år. Projekt som godkänts av berörd länsstyrelse väntar nu på ett avgörande besked från regeringen. I intervjun med Energiföretagen påpekar vindkraftsexpert Lars Andersson att detta är en process som tar för lång tid då den havsbaserade vindkraften är en avgörande pusselbit för att Sverige ska klara den framtida elförsörjningen.

– Sverige kommer att behöva luta sig mot den havsbaserade vindkraften. Vi kommer inte att kunna bygga så mycket vindkraft som behövs enbart på land och vindkraften är det kraftslag som kan byggas ut snabbast, säger Lars Andersson till Dagens industri.

I intervjun med Dagens industri pekar Energiföretagen på att det finns för många och för stora hinder på vägen – och tillståndsprocesserna är för långa. Lägg därmed till att den ekonomiska situationen är tuffare idag än för några år sedan.

– Stigande räntor och materialkostnader, drar ned lönsamheten. Till det kommer kostnader för att ansluta vindkraftsparkerna till elnätet på land, som regeringen anser att bolagen själva ska stå för. Från att det har varit ett kanonläge att bygga havsbaserad vindkraft så har det blivit betydligt tuffare. Många funderar nog på hur de ska gå vidare, avslutar Lars Andersson intervjun med Dagens Industri.

I bland annat Halland byggde vindkraften ut tidigt. Nu börjar vindkraftsverken i länet nå sin planerade livslängd. Detta innebär att behovet av en generationsväxling ökar. Lars Andersson fick därför agera pedagogisk expert i ett inslag i SVT. Där han förklarade hur bytet av vindkraftverk kommer att gå till när de äldre parkerna faller för åldersstrecket.

– Det kommer bli hälften så många verk, som är högre och producerar fyra gånger så mycket energi, säger Lars Andersson, till SVT Halland.

Läs intervjun med Lars Andersson i Dagens industri här.

Samt se hela inslaget med SVT-Halland här.

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lars Andersson

Lars Andersson

Ansvarig för vindkraft, solenergi och energilager/vätgas
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 04
Mobil: 070-111 27 02
E-post: lars.andersson@energiforetagen.se

Viktor Nordqvist

Viktor Nordqvist

Pressansvarig
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 25 61
Mobil: 070-164 44 61
E-post: viktor.nordqvist@energiforetagen.se