En branschöverenskommelse för publik snabbladdning

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Drivkraft Sverige, Energiföretagen Sverige och Mobility Sweden presenterade i maj 2022 en frivillig branschöverenskommelse för en enklare laddning och betalning på publika snabbladdningsstationer. Överenskommelsen innebar bland annat att anslutna laddoperatörer erbjuder betalning med kredit- eller betalkort, direkt på stationen eller via app/QR-kod.

Överenskommelsen från i maj innebar förutom att anslutna laddoperatörer ska erbjuda betalning med kredit- eller betalkort, även att kunden inte behöver teckna avtal eller registrera ytterligare kunduppgifter för att ”ad hoc-ladda”. 15 av de större laddoperatörerna i Sverige anslöt sig till överenskommelsen vilket bidrog till en tydligare enighet och riktning i den relativt nya och snabbt växande laddbranschen gällande betalning för snabbladdning.

Den 13 april 2024 kommer det nya EU-regelverket AFIR att börja tillämpas, detta regelverk innehåller obligatoriska krav gällande betalning vid snabbladdning som går i linje med branschöverenskommelsen. Detta innebär att det inte längre finns behov av den frivilliga branschöverenskommelsen som därmed utgår och vi hänvisar istället till AFIR.

Mer information om AFIR (alternative fuels infrastructure regulation)

Läs regelverket:
på svenska
på engelska

Se vårt tidigare webbinarium om AFIR

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Martin Olin

Martin Olin

Ansvarig e-mobilitet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 35
E-post: martin.olin@energiforetagen.se