Askdagen samlade branschen

5 april samlades en rad olika aktörer och yrkeskategorier, som alla har askhantering som gemensam nämnare, i Stockholm för den första Askdagen som Energiföretagen arrangerade.

Dagen bjöd på många tillfällen att nätverka och möta branschkollegorna. Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige, inledde dagen och kunde konstatera att:

- Det är viktigt för energibranschen att restmaterialet askor uppmärksammas och hanteras på ett hållbart sätt.

medarbetare tekniska verken

Märta Hasselqvist och Magnus Hammar från Tekniska verken i Linköping uttrycker sig på precis samma sätt när de svarar på frågan varför de är på Askdagen.

- Vi vill så klart lära oss mer om hur vi kan ta hand om vårt askavfall på bästa hållbara sätt, säger de. Och ta vara på chansen att möta branschkollegorna!

mingel aksdagen

Mårten Zakrisson från Norrenergi och Jarno Romppanen från Tecwil Granualators pratade utmaningar under lunchen.

- Jag ser utmaningen i att få marknaden att förstå askans värde, säger Jarno och utvecklar sitt resonemang kring hur askan står sig mot andra produkter som används som fyllnadsmaterial och så vidare.

- Det märks att engagemanget är stort för askfrågorna, säger Monica Lövström från Energiföretagen Sverige när dagen är slut. Vi fick in många bra synpunkter på hur Energiföretagen bör arbeta med frågorna framöver.