Boka 6–7 februari för seminarium om spillvärmesamarbete mellan fjärrvärme och industri

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Boka 6–7 februari 2018 i din kalender för ett seminarium om spillvärme. Seminariet arrangeras av länsstyrelsen, Industrigruppen Återvunnen Energi och Energiföretagen Sverige.

Just nu byggs många nya bostadsområden och 700 000 nya bostäder planeras under de kommande tio åren runt om Sverige. Fjärrvärme är ett fantastiskt sätt att använda spillvärme och restvärme från industrin för att värma upp de nya bostäderna som oftast ska byggas i områden där fjärrvärmenät redan finns.

Det finns redan spillvärmesamarbete på 70 orter och mer än 85 industrier levererar drygt 4,3 TWh spillvärme till fjärrvärmenät varje år. Nya projekt är på gång på flera håll. Exempelvis planeras tillvaratagande av ännu mer industriell spillvärme i Köping genom att dra regionala nät till Arboga, i stället för att bygga en ny panna i Arboga.

Medan samarbetet fungerar mycket väl på vissa håll så stretar fjärrvärmebolag och industrin med frågan på andra håll. Det finns fjärrvärmebolag som är intresserade av att använda mer spillvärme och industrier, som gärna vill att deras restvärme värmer upp flera bostäder men inte riktigt vet hur de ska gå vidare. Ett projekt som detta kräver samarbete, planering och inte minst en stor portion av god vilja.

Hur kan vi öka takten och möjliggöra att mer restvärme från industrin tillvaratas? Vad är framgångsfaktorer för ett spillvärmesamarbete? Varför har andra misslyckats med att dra igång ett sådant samarbete? Detta och mycket annat ska vi diskutera på ett seminarium den 6–7 februari 2018.  

Vi välkomnar dig som är intresserad av att tillvarata mer spillvärme i din ort och dig som redan är mästare inom området. Så boka gärna redan nu seminariet i din kalender!

Kontaktperson för seminariet är Raziyeh Khodayari

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Raziyeh Khodayari

Raziyeh Khodayari

Ansvarig miljö, hållbarhet, energitillförsel och energiaskor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 13
E-post: raziyeh.khodayari@energiforetagen.se