Dags att nominera till Global District Energy Climate Awards

Publicerat av: Eva Rydegran ·

I år är det femte året som Global District Energy Climate Awards delas ut till ett fjärrvärmeprojekt som bedöms som särskilt värdefullt ur klimatsynpunkt. Sista dagen att nominera är den 15 juni och prisceremonin hålls 24 - 25 oktober i Qatar. Bakom priset står International Energy Agency - IEA, FN:s United Nations Environment Programme- UNEP, Euroheat & Power och International District Energy Association – IDEA.

Priset instiftades 2009 och har delats ut vartannat år sedan dess. Så här presenteras det på webben:
”Energi är avgörande för att våra samhällen ska fungera. Vi behöver lösningar som gör det möjligt att kombinera en sund ekonomisk tillväxt och bekvämlighet för kunden, med så liten påverkan på miljön som möjligt. Fjärrvärme och fjärrkyla är en nyckel till hållbarhet. Dess infrastruktur möjliggör de största minskningarna av koldioxidavtryck genom att låta städer använda sig av potentiella förnybara energikällor och överskottsvärme som annars skulle gå till spillo för att ersätta fossila bränslen. Global District Energy Climate Award och dess evenemang är det tillfälle där framstående, innovativa projekt premieras”.

År 2013 vann Falu Energi & Vatten pris i kategorin Award of Excellence - Municipal scheme serving more than 10 000 citizens – Modernization. Med tanke på hur mycket spännande som gjorts och görs i hela landet inom området så finns det troligtvis ett flertal företag/projekt som skulle kunna kamma hem ett pris även i år.

De olika kategorierna man tävlar i är:

  • New scheme
  • Modernization
  • Expansion
  • Emerging market
  • ‘Out of the Box’

 

Mer information om priset, om tidigare pristagare och nomineringsprocessen, hittar du här.