Distributionstekniker söker praktikplatser

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

Vid Åsbro kursgård utbildas distributionselektriker löpande och nu söks praktikplatser till studenterna. Du som är i behov av hjälp och har möjlighet att ta emot praktikanter, hör av er!

Vi ställer tre frågor till Niclas Nilsson, ansvarig för Kraftringens Entreprenadverksamhet, som tar emot tre blivande distributionselektriker på praktik i höst:

Åsbro kursgård ställde nyligen frågan om ni kunde ta emot praktikanter och ni svarade omgående ja. Berätta, varför?

Vi tycker att det här är en viktig fråga! Dels så är vi med i KFS Energiupprop där vi förbundit oss till att skapa ett stort antal praktikplatser för nyanlända och dels vill vi på Kraftringen satsa på hållbarhet där naturligtvis social hållbarhet och mångfald är en viktig aspekt. Det handlar ju också om kompetensförsörjning och här får vi tillgång till precis den kompetens som vi behöver.

Praktikanterna har samtliga kommit till Sverige relativt nyligen och ska nu för första gången bekanta sig med den svenska arbetsmarknaden. Vad kan det innebära för särskilda utmaningar och hur hanterar ni i så fall dem?

Vi behöver nog tänka till kring de här personernas bakgrund, många gånger har man erfarenheter med sig som vi i trygga Sverige knappt kan förstå; man har kanske förlorat familjemedlemmar eller behövt fly och lämna allt man har. Det måste vi visa respekt för. Valet av handledare blir därför extra viktigt – någon som kan skapa förtroende, engagera sig och vill satsa på en bra, nära relation. Naturligtvis kan också språket innebära en svårighet, viktigt blir att ”bada i det svenska språket” så att handledaren är extrovert, bjuder på sig själv och tycker om att prata är definitivt att eftersträva..

Vad vinner Kraftringen på att ta emot nyanlända på praktik?

Vi får ju tillgång till kvalificerad arbetskraft och dessutom bidrar alla medarbetare till en viktig samhällsinsats - att riva murar mellan människor och hjälpa andra till en otroligt låg kostnad. En väldigt liten insats för oss som företag, men som betyder oerhört mycket för den som får chans att praktisera.

Fler praktikplatser sökes

Är ert företag intresserade av att ta emot blivande distributionselektriker på praktik redan nu i höst? Hör av er till Mikael Carlsén och läs mer om utbildningen här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se