Praktikant siktar på miljörätt av internationella mått

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

Emma Arenbo-Larsson från Höganäs, praktiserar den här terminen på Energiföretagens Brysselkontor, samtidigt som hon avslutar sina juriststudier. Vanligtvis läser Emma juristprogrammet på Göteborgs universitet, men det senaste läsåret spenderade hon i Bangalore, Indien.

- Att läsa juridik internationellt kan låta avigt, men jag har läst rättsvetenskap och nationalekonomi i Indien, som ju är ämnen av lite mer internationell karaktär, berättar Emma.

I och med praktikplatsen i Bryssel fortsätter hon sin vistelse utomlands samtidigt som hon skriver sitt examensarbete.

- Jag skriver om energirätt, EU-rätt och hållbar utveckling, men är än så länge bara i uppstartsfasen. Tanken är att jag ska utgå från rättsfallet Ålands Vindkraft AB vs Energimyndigheten och analysera situationer där EUs juridik och politik kan komma att krocka med varandra. Jag hoppas så klart på att min tid på Energiföretagen kan ge mig tillgång till ett nätverk med personer som kan ge mig lite inspel till uppsatsen, säger Emma.

Emma hittade praktikplatsen via universitetets hemsida i våras, och kände sig träffad direkt.

- Mitt intresse för miljörätt och EU-rätt och med tanke på vad jag tänker skriva mitt exjobb om så kändes praktikplatsen som en väldigt god tillgång till kunskap och insikt i rätt nivå av frågorna. Jag har dessutom bott och jobbat i Bryssel innnan jag började studera, så det kändes inte alls främmande att spendera ytterligare en termin där.

Via ingenjörsstudentvänner hade Emma hört talas om Energiföretagen tidigare, men erkänner att hennes första intryck av föreningen är det överväldigande känslan över hur komplicerat och omfattande vårt energisystem är.

- Jag hade väldigt begränsad kunskap om energibranschen innan jag kom hit, så jag lär mig massor varenda dag. Allt är så intressant, och fascinerande!

Under sin praktik ska Emma bland annat bistå Energiföretagens Daniel Wennick i det dagliga arbetet, och hon hoppas att hon får träffa fler av kollegorna, mer än via videomöten.

- Det blir en hel del att följa med och lära så klart, men också att bevaka och tolka nyhetsflödet kring allt som har med klimat och miljö och EU att göra. Det ska till exempel mynna ut i nyhetsbrev till Energiföretagens medlemmar, berättar Emma.

När du inte pluggar eller praktiserar, vad gör du då?

- Jag är gärna utomhus, jag gillar att laga mat och träffa mina vänner. Nu när jag får tillfälle att bo i Bryssel igen ägnar jag tid åt att återupptäcka staden och om jag är disciplinerad nog borde jag nog öva upp franskan lite..!

Emma gläds åt praktikplatsen på Energiföretagen, särskilt med tanke på att det här i energibranschen hon kan tänka sig en framtid.

- Jag vill absolut jobba med de juridiska aspekterna av energifrågorna, på ett företag eller myndighet i Sverige, till att börja. Det långsiktiga målet är att jobba med detsamma i Indien eller annat land, med stora energissystemmässiga utmaningar. Där skulle jag vilja vara med och bidra!

Vi hälsar Emma välkommen till branschen och önskar lycka till med praktiken, exjobbet och examen i januari!

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Wennick

Daniel Wennick

Chef Energiföretagen Sveriges Brysselkontor
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: +32 (0)473 57 41 76
E-post: daniel.wennick@energiforetagen.se