Praktikplatsen blev nyckeln till jobbet

Publicerat av: Elin Fellers ·

En avbruten gymnasieutbildning från Syrien och ingen arbetslivserfarenhet hindrade inte Milad Malki. Utbildningen till distributionselektriker med praktik blev nyckeln till ett jobb i energibranschen.

Milad Malki är född och uppvuxen i Syrien men flydde som 18-åring till Sverige. Han hade med sig en avbruten gymnasieutbildning till installationselektriker men ingen arbetslivserfarenhet. När Arbetsförmedlingen kontaktade honom och berättade om Åsbro kursgård blev han genast intresserad. Han påbörjade utbildningen till Distributionselektriker bara några veckor senare och det är ett beslut han inte ångrar; ”Det är en fantastisk utbildning, den har allt som behövs för yrket!”, berättar han knappt tre år efter hans ankomst till Sverige.

En del av utbildningen består av praktik som du gjorde på Vattenfall. Berätta, vad fick du göra?

Jag fick göra många olika arbetsuppgifter, tex gräva ner kabel, koppla kabelskåp och rasera luftledning.

Vad gav praktiken dig?

Framförallt arbetserfarenhet, att träna på språket och få träffa och lära känna personer som kan vara viktiga när man sedan ska söka jobb.

Största utmaningen under praktiken?

Absolut svårast är språket med alla yrkestermer. Men det hände mycket under praktikperioden, från att det var väldigt svårt blev det mot slutet betydligt enklare, även om jag fortfarande har mycket kvar att träna på.

Milad berättar om vänner som utbildar sig nu och som har mycket arbetserfarenhet men svårt med språket. Praktiken var till stor hjälp för att klara en högre nivå på svenskan som Milad läste på SFI under utbildningens gång. Ett tips till företag som vill ta emot nyanlända praktikanter är att ha visst överseende med språket då det tar tid att lära sig och han nämner också Kraftringens Parlör som en bra hjälp på vägen.

Du har nu blivit erbjuden ett nystartsjobb på Eltel Networks. Hur fick du det jobbet?

Efter min praktikperiod så hade jag sommarledigt i en månad men jag vände mig till Eltel och frågade om jag kunde få göra tre veckors praktik där istället under den perioden. Redan efter några dagar så frågade min chef om jag var intresserad av att få jobb. Det kändes fantastiskt!

Milad avslutar med att berätta om att han efter första praktiken vände sig till flera företag för att söka jobb och att han fick många positiva gensvar. Han har nu tipsat sina vänner från utbildningen att höra av sig till arbetsgivarna i fråga och känner sig övertygad om att det finns jobb i branschen.

Vill du också ta emot en praktikant eller kan erbjuda nystartsjobb? Hör av dig!

Elin Fellers är anställd som mångfaldskoordinator i föreningen fram till årsskiftet, och har i uppdrag att stötta Energiföretagens medlemmar som har möjlighet att ta emot praktikanter eller nystartsjobbare. Läs mer om Elin.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se