Fjärrvärme i världsklass – hur behåller vi tätpositionen?

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Nu öppnar anmälan till Nya Fjärrvärmedagarna, som hålls i Stockholm den 25-26 april. I år inrymmer Fjärrvärmedagarna även tidigare Strategidagarnas olika spår, så det blir två intressanta dagar med både bredd och djup. En av huvudtalarna är Paul Voss, vd för Euroheat and Power, som ger sin bild av trender, utmaningar och möjligheter för fjärrvärmen i Europa.

Nya Fjärrvärmedagarna är en viktig konferens för den som vill hänga med i vad som händer i fjärrvärmebranschen – i Sverige och internationellt. Tema för årets konferens är ”Fjärrvärme i världsklass – hur behåller vi tätpositionen?”.

Lina Enskog Broman – du är en av de innehållsansvariga för Nya Fjärrvärmedagarna. Hur kom det sig att ni fastnade för detta tema?

Det är ju en fråga vi alla vill ha svar på.  Många andra länder tittar med avund på Sveriges väl utbyggda fjärrvärme och det byggs som aldrig förr i Europa. Samtidigt känner vi att vi har många utmaningar att tampas med.

Ibland får vi till exempel motsägelsefulla budskap från politiken när det gäller fjärrvärmen. Att den är klimatsmart, hållbar och leveranssäker har gett Sverige så många fördelar men samtidigt ser vi politiska förslag och regelverk som försvårar möjligheterna för fjärrvärmen. Vi har också utmaningar i form ökad konkurrens från andra värmelösningar, en åldrande infrastruktur och en teknisk utveckling i rekordfart när det gäller IT.

Men det finns också oändligt med möjligheter. Hur kan vi bäst ta vara på dem tillsammans? Det hoppas jag att vi ska närma oss ett svar på under Fjärrvärmedagarna.

Vad kan vi se fram emot på Nya Fjärrvärmedagarna?

Vi har jobbat hårt med programmet och till vår glädje tackar nästan alla föredragshållare vi frågar ja till att prata på Fjärrvärmedagarna!

Konferensen inleds med några tunga talare: Paul Voss, vd på Euroheat & Power (den europeiska branschorganisationen), Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige, Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi och och Emil Högberg, statssekreterare åt Energiministern, som alla ger sitt perspektiv på fjärrvärme.

Vi kommer också att prata politiska förutsättningar och aktuella händelser, vi får veta hur kunderna tänker, Energimyndigheten kommer och pratar om krisberedskap och hur vi ska tänka där och vi får som vanligt många goda exempel på intressanta projekt och utvecklingar i branschen både på marknadssidan och tekniksidan.

Deltagarna får inblick i samarbeten som bär frukt och vi har en session om vad som händer inom forskning och innovation. Vi kommer också att få kundernas perspektiv på hur vi bör möta deras behov och krav, och vi kommer få inblick i resursfrågan – dvs hur blir vi ännu mer resurseffektiva.

I år innefattar Fjärrvärmedagarna även Strategidagarna. Varför?

Från och med i år har vi valt att göra en enda stor konferens av Fjärrvärmedagarna och Strategidagarna. Dels för att vi insåg att konferenserna med åren kommit att likna varandra en hel del, de olika frågorna går in i varandra alltmer och hänger mer ihop – till exempel går kundnytta och teknikutveckling ofta hand i hand och hur man satsar inom dessa områden hänger tätt ihop med var politiken landar.

Dels vill vi att branschens olika kompetenser ska ha en tydlig samlingsplats för att ta del av den bredd av frågor som vi tar upp. Vi tror att det är en fördel med en gemensam arena för frågor som alla har stark anknytning till branschens strategiska vägval.

Läs mer om Fjärrvärmedagarna och anmäl dig här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lina Enskog Broman

Lina Enskog Broman

Enhetschef Energisystem
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 16
E-post: lina.enskog.broman@energiforetagen.se