Mästerskap med säkerheten i fokus

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

I maj avgörs de svenska mästerskapen i yrkesskicklighet för distributionselektriker. Tävlingarna äger rum i samband med den stora mässan för elnätsbranschens företag, EBR Metod- och maskindagar 2018 i Falun.

Christer Gruber, ansvarig för tävlingsmomenten hos Energiföretagen Sverige, säger:

- Vi vill sätta fokus på branschens yrkesutövare i fält. De är viktiga spelare i den svenska leveranssäkerheten och de utför arbetsmoment med en enorm yrkesskicklighet som är väl värd att visas upp.

De tävlande ställer upp i lag, i sex olika grenar, bland annat stolpklättring och kabelskarvning. För att få tävla ska man vara yrkesverksam distributionselektriker, med dokumenterad yrkesutbildning och ESA. Tävlingsmomenten bedöms både utifrån hur väl man utför momenten, i fråga av kvalitet, att man håller de säkerhetskrav som ställs samt hur snabbt man utför de olika momenten.

- Ser vi bristande säkerhet under tävlingen generar det till exempel tidstillägg för det tävlande laget. Vi kommer inte tumma på säkerhetsföreskrifterna, betonar Christer Gruber, som också ser fram emot tävlingarna.

- Det är både roligt och viktigt att arrangera en sådan här tävling. Roligt för att se spänningen och fokuset hos de tävlande. Viktigt för att det här en yrkeskår som förtjänar att hamna i rampljuset emellanåt. Det är ju livsviktig yrkeskunskap som vi alla drar nytta av dagligen i våra bekväma vardagsliv. Det glömmer man lätt bort, säger Christer Gruber. 

Studerande från Åsbro Kursgård kommer att hjälpa till som funktionärer vid tävlingen.

- Det är en möjlighet att binda samman branschen med blivande medarbetare, säger Anne Kataja, utbildningschef på Åsbro Kursgård. Samarbetet med Energiföretagen Sverige är mycket viktigt för oss alla som utbildar blivande tekniker och distributionselektriker.

- Detta blir en stor inspirationskälla för våra elever som läser hos oss på Åsbro Kursgård, och en möjlighet för dem att presentera sig och sina kunskaper för företag i branschen, säger Mikael Carlsén, vd Åsbro Kursgård.

För att anmäla dig till EBR-mästerskapen, läs mer här.

Bildnotering: Bilden är från ett intervjutillfälle med Natalie Nystedt, Bodens Energi 2013 och inte tagen vid ett tävlingstillfälle. Fotograf: Mats Engfors.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Christer Gruber

Christer Gruber

Sakkunnig EBR
Enhet: Kompetenscentrum
Telefon: 08-677 26 61
E-post: christer.gruber@energiforetagen.se