Via kundservice på Vattenfall till praktik i Bryssel

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

Energiföretagen Sverige välkomnar Malin Jonsson-Fredriksson som ny praktikant och förstärkning i Bryssel under våren 2018.

Malin Jonsson-Fredriksson kombinerar sitt pågående uppsatsskrivande med en termins praktik i vad hon kallar en mycket kunskapstung organisation.

- Energiföretagen Sverige verkar vara bemannad av otroligt glada och kunniga människor. Jag har inte träffat många personligen än, men varit i kontakt med flera och den gemensamma nämnaren är vilken djup kompetens alla verkar ha, i så många olika specifika områden, säger Malin.

Malin kommer från Umeå, där hon åren efter studentexamen från idrottsprogrammet på Dragonskolan, fick sin första introduktion till energibranschen.

- Vattenfall sökte många nya medarbetare till sin kundserviceenhet i Umeå, och tack vare deras gedigna internutbildning var vi många som fick en bra start i arbetslivet hos dem, berättar Malin.

På Vattenfall arbetade Malin som kundservicemedarbetare i nästan fyra år, och fick med sig erfarenheter från både distribution och försäljning. Så småningom formade sig tankarna om fortsatta studier och det kändes självklart att leta efter studier med internationella kopplingar. Valet föll på Malmö Universitets bachelor i political science, internationella relationer, och nu är hon alltså inne på sin sista termin. Hon skriver sin uppsats om europeisk integration och lobbying inom EU med fokus på energisektorn och vad passar då bättre än att komplettera med praktik mitt i EU:s lobbyhuvudstad Bryssel?

- Många studenter kombinerar uppsatsskrivandet med praktik eller jobb och när jag hittade annonsen för den här praktiken på skolans webbplats kändes det ju verkligen mitt i prick för mig!

Malin har varit i Bryssel i drygt tre veckor nu, och börjar utforska sin nya hemstad. Bland annat har hon börjat träna crossfit. För, vid sidan av pluggandet är sport ett stort intresse, och inte bara fotbollen, som var orsaken till att Malin gick idrottsgymnasiet.

- Jag älskar sport och nu får jag ju frossa i alla OS-sändningarna. Men jag känner att jag behöver lära mig lite franska också nu när jag är i Bryssel. Jag har som mål att åtminstone lära mig artighetsfraserna och klara av att beställa mat på franska. Kanske lär jag mig lite idrottstermer på gymmet också, säger Malin.

Under sin praktik ska Malin vara behjälplig Energiföretagens Brysselansvarige Daniel Wennick i flera av de dagliga arbetsuppgifterna, som att skriva nyhetsbrev och att översätta delar av hemsidan till engelska. Men så klart ska hon också se till att vara med på så många möten och aktiviteter som möjligt, för det gäller att bygga nätverk inför kommande jobbsökande.

- Uppsatsen ska lämnas in i början av maj, men jag blir kvar i Bryssel fram till sista juni. Jag kan absolut tänka mig en framtid inom energibranschen, det är ett spännande och utvecklande område som är aktuell på både nationell och internationell nivå, avslutar Malin.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Wennick

Daniel Wennick

Chef Energiföretagen Sveriges Brysselkontor
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: +32 (0)473 57 41 76
E-post: daniel.wennick@energiforetagen.se