Lyckad första nätverksträff för nya i branschen

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Region Syds första nätverksträff för nya i branschen gav mersmak. Omkring tjugo personer deltog i det arrangemang som Energiföretagen och Kalmar Energi tillsammans stod som värdar för, men som också involverade flera medlemsföretag runt om i regionen.

Upplägget är en ”pilot” som nu testats och som förhoppningsvis kan bli ett återkommande inslag till Energiföretagens regionala verksamhet. Tanken är att det ska vara olika företag som går samman för att ordna studieresan, och där ett företag tar på sig ”researrangörsrollen”, i detta fall Kalmar Energi.

- Programmet planeras av värdföretaget med stöd från oss på Energiföretagen, säger regionchef Paul Andersson. Det handlar om en tvådagarsresa där vi besöker olika företag, produktionsanläggningar och intressanta framtidsprojekt. Vi träffar också vd och flera andra personer och funktioner på ett energiföretag.

Gustav Löfgren, från Kalmar Energi var en av deltagarna på resan:

- Jag tycker att projektet ”Simris” som EON presenterade var en ögonöppnare, ett litet samhälle sydväst om Simrishamn som producerar sig egen el i kombination med smarta energilösningar kopplade till hemmet, ett autonomt samhälle inom samhället, spännande och innovativt.

En av aktiviteterna på agendan var Speed-dejting hos C4 Energi i Kristianstad där deltagarna fick chans att samtala med olika personer, med olika kompetenser hos företaget. Hanna Roxström från Landskrona Energi var en av dem som provade på:

- Det var kul att C4 ställt upp med så mycket folk och engagerat sig så, det märktes verkligen att de tagit sig tid. C4 var ett mycket trevligt stopp under de två dagarna som vi var iväg. Över huvud taget tycker jag resan visade att vi som bransch är öppna och tar lärdom av varandra och ser oss själva som branschkollegor istället för konkurrenter – det var min främsta lärdom faktiskt.

Hampus Enulf från E.ON tyckte att resan gav en bättre förståelse om hur komplex, och numera även, föränderlig vår bransch faktiskt är.

- Jag fick bättre insikt i de utmaningar vi som bransch står inför och att den egentliga vägen framåt är genom samverkan, både mellan branschkollegor och kunder, men att det samtidigt är viktigt att vara ödmjuk inför allt som händer i omvärlden. På det sättet kan vi tillsammans hitta nya och smarta lösningar för att nå de hårt ställda klimatmålen.

Paul Andersson som är regionchef Syd hos Energiföretagen hoppas att konceptet kan fungera som inspiration för andra att antigen kopiera rakt av, eller anpassas för att passa den regionens förutsättningar och medlemsföretag:

- Framför allt tycker jag att det är roligt att vi på detta sätt verkligen lever upp till Energiföretagens värderingar samverkan, drivkraft och innovation. Och att våra medlemsföretag visar så tydligt att de är så generösa inte bara mot sina egna anställda utan också mot kollegorna i branschen. Jag hoppas verkligen att denna typ av resor blir ett återkommande inslag i verksamheten!