Möt och följ Bisher, praktikant på Energiföretagen

Publicerat av: Annika Johannesson - konsult ·

Sedan några veckor tillbaka praktiserar Bisher Kazkaz, 26-årig kemiingenjör från Syrien på Energiföretagen Sveriges kansli. Han tillhör enheten Energisystem och kommer att arbeta med fjärrvärme- och kraftvärmefrågor med särskilt fokus på vattenrening. Under praktikperioden kommer han återkomma i Energiföretagens sociala mediekanaler med rapportering från vardagen som praktikant.

Energiföretagen Sverige har ett samarbete med IVA, Kungliga Ingenjörs Vetenskaps Akademin som driver Jobbsprånget – ett fyra månaders praktikprogram för utländska akademiker. Syftet med programmet är att tillvarata kompetens och påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden och resultaten är positiva: 7 av 10 får arbete efter Jobbsprånget.

Varför tar Energiföretagens kansli emot Bisher som praktikant?

– Av flera skäl. För det första skulle det vara jätteroligt om Bishers praktik hos oss leder till att han får ett jobb hos ett av våra medlemsföretag. För det andra hoppas vi att våra medlemsföretag också ska bidra till att bereda möjligheter för nyanlända att få praktik och i förlängningen jobb. Ett sätt att uppmuntra till det, är att vi föregår med gott exempel, understryker Henrik Wingfors, enhetschef Energisystem.

Hittills har Bisher deltagit i arbetsmöten, fördjupat sig i litteratur kring fjärrvärme och fjärrkyla och pluggat in ett antal specifika yrkestermer. Han har fått syn på en hel del skillnader som finns mellan den svenska och den syriska vattenreningsanvändningen och inte minst de svenska tekniska lösningarna.

– Under min praktikperiod kommer jag att jobba med en del frågor kopplat till vattenrening, vilket är något som är mycket intressant och som jag har studerat under min utbildning. Jag vill också använda tiden till att bygga upp mitt nätverk. Jag hoppas på att sedan kunna gå vidare och hitta ett permanent jobb efter att jag i vår är klar med min praktik på Energiföretagen Sverige, säger Bisher Kazkaz.

Raziyeh Khodayari, ansvarig miljö, hållbarhet, energitillförsel och energiaskor, är handledare:

– Även om Bisher är kemiingenjör är det ganska stora skillnader mellan energisystemen i Sverige och Syrien. Praktiktiden är ett utmärkt tillfälle för honom att lära sig om det svenska energisystemet och i synnerhet om fjärrvärme. Att han är intresserad av energisystemet och vattenreningsfrågor och har studerat en hel del av detta tidigare underlättar för honom att komma in i arbetet snabbt, säger Raziyeh Khodayari.

Bisher Kazkaz kommer under de närmaste månaderna lyfta de viktigaste och roligaste erfarenheterna från sin praktik på Energiföretagen Sveriges Linkedin och Facebook-konton. Det första inlägget kommer redan denna vecka.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se