Nya energitalespersoner i riksdagen

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Riksdagen har nu beslutat om fördelningen av utskottsposter och partierna har börjat fördela de olika sakfrågeportföljerna. För energifrågorna är det flera nya ansikten, men också några bekanta från förra mandatperioden.


Vänsterpartiet:
Birger Lahti.
Birger var energipolitisk talesperson även förra mandatperioden och satt även som ledamot i Energikommissionen.


Socialdemokraterna: Monica Haider (ny) och Patrik Engström
Monica och Patrik kommer enligt uppgift att dela på energifrågorna i Näringsutskottet. Monica var under förra mandatperioden ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet. Det är ännu oklart vem som kommer att vara Socialdemokraternas representant i genomförandegruppen bakom Energiöverenskommelsen.


Miljöpartiet: Lorentz Tovatt (ny)
Lorentz var under förra mandatperioden mineralpolitisk talesperson för Miljöpartiet men har under lång tid arbetat nära energifrågorna. Lorentz ersätter Lise Nordin som inte ställde upp i riksdagsvalet. Lorentz kommer sannolikt att vara Miljöpartiets representant i genomförandegruppen bakom Energiöverenskommelsen.


Centerpartiet: Rickard Nordin
Rickard var energipolitisk talesperson även förra mandatperioden och sitter även med i genomförandegruppen bakom Energiöverenskommelsen.


Liberalerna: Arman Teimouri (ny)
Arman är ny i riksdagen och ersätter Maria Weimer som inte kom in.


Kristdemokraterna: Camilla Brodin (ny)
Camilla är ny i riksdagen och före detta kommunalråd i Täby kommun. Hon ersätter Penilla Gunther och kommer sannolikt även att sitta i genomförandegruppen för Energiöverenskommelsen.


Moderaterna: Lars Hjälmered och Lotta Olsson (ny)
Lars fortsätter som närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna och kommer sannolikt att fortsätta i genomförandegruppen bakom Energiöverenskommelsen. Lars är också vald till ordförande i Näringsutskottet. Lotta kommer att fokusera på energifrågorna i näringsutskottet.


Sverigedemokraterna: Mattias Bäckström Johansson
Mattias var energipolitisk talesperson även förra mandatperioden