Stjärna på besök i Bryssel

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Programmet ”Visiting star” riktar sig till anställda hos Energiföretagens medlemsföretag som arbetar med public affairs, regulatory affairs, juridik, eller i annan roll med fokus på hur EU påverkar företagens villkor. Vi fick en pratstund med Birgitta Rasmussen från Mälarenergi som under hösten är Visiting star på Energiföretagens Brysselkontor.

Hej Birgitta! Varför sökte du praktikplatsen ”Visiting star”?
Jag sökte för att jag såg det som väldigt utvecklande och lärorikt att på nära håll uppleva hur EU-maskineriet fungerar. I princip alla de regelverk vi inom el- och energibranschen ska efterleva kommer ju från EU. Att få ta del av hela processen och påverkansarbetet på plats är enormt intressant.

Du hunnit vara på plats en månad nu, vad har du hunnit med?
Jag har hunnit med enormt mycket och det känns betydligt längre än en månad. Det är självklart mycket nytt att lära och många nya människor att knyta kontakt med, men det har gått över förväntan att få koll på hur påverkansarbetet går till inom EU. Framför allt eftersom Daniels engagemang varit stort. Han har bokat in mig på möten med relevanta personer kopplat till framförallt de områden jag ska bevaka. Alla jag har träffat är otroligt sympatiska och förvånansvärt generösa med att delge hur saker fungerar, och även vad som fungerar mindre bra här i Bryssel.

Vad hoppas du mer att få ut av din praktik i Bryssel?
Jag ser att jag kommer lära mig enormt mycket och utveckla min kompetens inom lagstiftningsområdet, fast också kunna bidra med mina kunskaper inom framförallt elhandelsområdet. Jag kommer få en större förståelse och insyn i hur det fungerar inom energifrågorna inom EU, och de kunskaperna kommer vara väldigt nyttiga att ta med tillbaka till Mälarenergi och mitt arbete där.

Är det några särskilda frågor som du bevakar på plats?
Det är ett antal arbetsuppgifter som tagits fram tillsammans med Daniel Wennick och Catherine Lillo, däribland är bevakning och fördjupning av Elmarknadsdirektivet och Konsumentpaketet. Jag har alltid arbetat inom marknad och försäljning och vurmat för att göra det bästa för kunden, så just kundfrågor som att göra vardagen enklare för kunden engagerar mig väldigt och både Elmarknadsdirektivet och framförallt Konsumentpaketet behandlar sådana områden.

Du jobbar på Mälarenergi annars, vad är dina uppgifter där?
Jag är omvärldsanalytiker på affärsområde Elhandel och certifieringsansvarig för Schysst elhandel. Jag ansvarar för att Elhandel följer och efterlever de regelverk vi som elhandelsföretag har att förhålla oss till samt bevakar nya regelverk och vad de kan få för betydelse för vår verksamhet, våra processer och för våra strategier. Jag arbetar även med olika utvecklingsprojekt både inom och utanför Mälarenergi. Utanför Mälarenergi ingår jag i Energiföretagens arbetsgrupp för införande av elhandlarcentrisk marknadsmodell, AG EMI, där Catherine Lillo är ansvarig från Energiföretagen. Detta projekt har jag deltagit i sedan 2011.

Tack Birgitta för pratstunden och Marie Kofod-Hansen för den fina bilden av Birgitta Rasmussen och Daniel Wennick framför EU-parlamentet i väntan på ett möte.

Läs mer om Visiting star eller kontakta Daniel Wennick, chef för Energiföretagens Brysselkontor.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Wennick

Daniel Wennick

Chef Energiföretagen Sveriges Brysselkontor
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: +32 (0)473 57 41 76
E-post: daniel.wennick@energiforetagen.se