Infrastrukturdepartementet knyter band mot gemensamt mål

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Ett nytt departement har sett dagens ljus den 1 april. Infrastrukturdepartementet som delas mellan Tomas Eneroth – infrastrukturminister och departementschef, och Anders Ygeman – energi- och digitaliseringsminister hade högtidlig invigning inför en månghövdad åhörarskara.

Vi står inför stora investeringar i infrastruktur på över 700 miljarder kronor, exklusive stambanor och annat. Så inledde nye departementschefen Tomas Eneroth sitt välkomsttal vid dagens invigning av departementet som han och Anders Ygeman ska basa över  med ansvar för infrastruktur, energi och digitalisering. Många jobb ska skapas i resan mot ”världens första fossilfria välfärdsland”.

Sverige ska bli starkare, smartare och grönare när omställningen till förnybar energi ska ske, samtidigt som ekonomisk tillväxt ska råda. Åhörarskaran pekades ut som nyckelpersoner som är oerhört viktiga för genomförandet. Här fanns representanter från energisektorn, industrin, transportsektorn och andra aktörer som blir viktiga i samarbetet. Just transportsektor är ett område där omställningen blir påtaglig.

Det är här det ska hända

– Sverige ska bli en permanent världsutställning. Vi ska vara ett område där vi kan lite mer och har högre ambitioner. Vi ska visa omvärlden att det går, sa Tomas Eneroth och förklarade att det ska ske med politikens hjälp.

Statssekreterare Mattias Landgren hos Tomas Eneroth presenterade sig kort. Anders Ygemans statssekreterare Sebastian de Toro kunde inte närvara. Det kunde däremot ledningsgruppen för departement som också presenterade sig . Enhetschef för energienheten är Magnus Blümer.

Till sist den stora invigningen, då ministrarna Eneroth och Ygeman istället för att klippa band symboliskt knöt ett fint band. En gest för att markera behovet av samarbete mellan de olika parter som ska se till att Sverige blir ”världens första fossilfria välfärdsland”.

Läs pressmeddelande från infrastrukturdepartementet här

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se