Dags att nominera till Global District Energy Climate Awards

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

I år är det sjätte året som Global District Energy Climate Awards (GDECA) delas ut till ett fjärrvärme-/fjärrkyleprojekt som bedöms som särskilt värdefullt ur klimatsynpunkt. Sista dagen att nominera är den 16 september och prisceremonin hålls 23–25 oktober i Reykjavik.

Global District Energy Climate Awards erbjuder exponering och premiering av samhällen, städer och universitetsområden runt om i världen som har tagit till sig fjärrvärme och eller fjärrkyla som en viktig del i sin hållbarhetsplanering. Aktörer som vill mäta sina krafter inom detta område uppmanas att delta.

Ansökan avslutas den 16 september och gäller sex kategorier:

  • New scheme
  • Modernization
  • Expansion
  • Emerging market
  • District Energy in Developing Countries
  • "Out of the Box"

Svenska vinnare

Priset instiftades 2009 och har delats ut vartannat år sedan dess. Så här presenteras det på webben:

”Energi är avgörande för att våra samhällen ska fungera. Vi behöver lösningar som gör det möjligt att kombinera en sund ekonomisk tillväxt och bekvämlighet för kunden, med så liten påverkan på miljön som möjligt. Fjärrvärme och fjärrkyla är en nyckel till hållbarhet. Dess infrastruktur möjliggör de största minskningarna av koldioxidavtryck genom att låta städer använda sig av potentiella förnybara energikällor och överskottsvärme som annars skulle gå till spillo för att ersätta fossila bränslen. Global District Energy Climate Award och dess evenemang är det tillfälle där framstående, innovativa projekt premieras”.

Senast, år 2017, vann Göteborgs stad tillsammans med Göteborg Energi och Stena Line klassen ”Out of the Box” med sitt koncept fjärrvärme till fartyg. År 2013 vann Falu Energi & Vatten pris i kategorin Award of Excellence – Municipal scheme serving more than 10 000 citizens – Modernization.

6th GDECA  hålls i samband med 1st Sustainable District Energy Conference i Reykjavik på Island.

Ansökan kan göras här