Fjärrvärmen i framtiden – utvecklingen sker här och nu!

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Årets Fjärrvärmecentraler och energimätare hade gott om besökare, bra föreläsare och engagerade utställare. På konferensen var det tydligt att fjärrvärmen liksom övriga delar av energisystemet är del av den stora omvälvande förändring som klimatutmaningen innebär, men också att många företag inte bara anpassar sig – utan ser affärsmöjligheter i att agera proaktivt.

När vi pratar om klimatförändringarna, som gör sig påminda var och varannan dag i olika delar av världen, så är det lätt att bli nedslagen. Petter Lind från SMHI gjorde kanske inget för att lindra den oron när han pratade om hur hela samhället, inklusive våra energisystem, måste anpassas efter mer nederbörd och mer värme, eftersom det ju är byggt efter nuvarande “normalläge”. Men samtidigt blir man hoppfull när företag som Stockholm Exergi och Kraftringen berättar om hur de jobbar för att inte bara minska sitt eget klimatavtryck men också delar med sig av sina innovationer och sitt affärstänk till kollegorna i branschen.

Det är kanske lätt att tänka att “ett fjärrvärmeföretag levererar värme”, men så känns det inte när Mathias Montin från Stockholm Exergi berättar om hur de tillsammans med sina ägare Stockholm stad och Fortum, inte bara gör värmeleveranserna effektivare och renare utan också har en pilot i Värtaverket för bio-CCS, använder pyrolys för att tillverka biokol, tittar på att koppla upp kortdistansfärjor till fjärrvärmenätet och använder spillvärme från större butiker för att värma lägenheter. Dessutom installerar man smarta sensorer och styrning i lägenheter och fastigheter så att de kan fungera som batterier och minska behovet av spetslast. I dagsläget gör kanske alla dessa projekt ingen större skillnad för den temperaturökning som pågår globalt, men tänk om alla svenska företag börjar agera på samma sätt? Tänk om vårt kunnande inom smart energiteknik blir en exportvara på samma sätt som svenskt stål och papper, till andra länder som vill göra vår resa? Då pratar vi förändring!

Ett annat medlemsföretag som testar något nytt är Kraftringen. Arnela Kursumovic (i bild) berättade om det EU-finansierade projektet COOL DH – det vill säga lågtempererad fjärrvärme. I Sverige genomförs projektet i det helt nya området Brunnshög med bostäder och företag där Kraftringen utvecklar koncept för energi, mobilitet och belysning på Brunnshög. Utvecklingen sker i samarbete med bland andra Lunds kommun och forskningsanläggningarna ESS och MAX IV, vars spillvärme man tar tillvara i lågtemperaturnätet.

Konferensen innehöll en mängd intressanta talare och ämnen, både av mer teknisk natur respektive mer informativ. Till exempel Per Levins (Sveby) dragning om ”Verifiering av energiprestanda vid nybyggnad” och Erik Thornströms (Energiföretagen) information om ”EU-direktivet om inspektion av uppvärmningssystem”. Dagarna avslutades med parallella sessioner om fjärrvärmecentraler och energimätare där bland annat Björn Folkeson, från Göteborg Energi, berättade om möjligheten att framöver certifiera fjärrvärmecentraler och Hin Lau berättade om ”nya” Swedac.

Här kan du se samtliga programpunkter. Deltog du inte men är intresserad av en specifik fråga? Tveka inte att höra av dig till oss! Har du idéer för nästa års konferens är du också välkommen med dina synpunkter.

På konferensen efterlyste Energiföretagen också engagerade deltagare till Arbetsgrupp Fjärrvärmecentralgruppen. Är du intresserad? Skicka ett mejl till: leif.nordengren@energiforetagen.se

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Leif Nordengren

Leif Nordengren

Ansvarig distribution fjärrvärme
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 18
E-post: leif.nordengren@energiforetagen.se