Positiv utveckling för EU:s klimatpolitik

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

På kort tid har det tagits flera steg i Bryssel som är positiva för klimatpolitiken. Det är också glädjande att Eurelectric har lyckats enas om att stödja EU:s mål om koldioxidneutralitet 2050.

På kort tid har det tagits flera steg i Bryssel som är positiva för klimatpolitiken. När nuvarande kommissionsordförande, Ursula von der Leyen, skulle få stöd av Europaparlamentet i mitten av juli tog hon fram ett program där hon bland annat föreslog en höjning av klimatmålet 2030 till 55 procent mot dagens 40 procent. Kommissionen har tidigare stått bakom sitt mål på 40 procent även om det har kommit vissa signaler om att en höjning kan behövas men att den nuvarande kommissionsordföranden skulle föreslå 55 procent i sitt program var det få som på förhand trodde. En höjning av 2030 målet är något som Energiföretagen hade med i sin EU-agenda inför vårens Europaparlamentsval och på möten med Europaparlamentariker under sommaren.

Det är nu också väldigt glädjande att Eurelectric har lyckats enas om att stödja EU:s koldioxidneutralitetsmål 2050 efter ett enhälligt beslut på Generation and Environment Committee 18 september. Från Energiföretagens sida hade vi hoppats på att Eurelectric skulle vara klara med sin position långt tidigare, men välkomnar ändå att vi har lyckats enas om en position. Nu håller vi tummarna för att Europeiska Rådet ska ge sitt enhälliga stöd till 2050-strategin för ett klimatneutralt Europa i 12-13 december i år. Ta del av Eurelectrics position.

På bilden: Ursula von der Leyen, kommissionsordförande. Foto från: EU parlamentets presscenter 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Wennick

Daniel Wennick

Chef Energiföretagen Sveriges Brysselkontor
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: +32 (0)473 57 41 76
E-post: daniel.wennick@energiforetagen.se