Energiforsks värmekluster: workshop om digitaliserat underhåll 9 oktober

Publicerat av: Annika Johannesson - konsult ·

Som Energiföretagen tidigare har uppmärksammat har Energiforsk startat ett innovationskluster med fokus på fjärrvärme. Klustret fokuserar på att omvandla forskningsresultat till användbara lösningar. De som medverkar i Energiforsks värmekluster har möjlighet att påverka utvecklingen av ny teknik, så att den uppfyller företagets relevanta behov. I oktober är det dags för ett nytt seminarium, det andra i ordningen om digitaliserat underhåll.

Studier visar att värdet av forskning är långt mer än tio gånger insatsen, men att bara sex procent av det värdet omvandlas till pengar. Därför har Energiforsk startat ett värmekluster, för att omsätta forskningsresultat till praktiska lösningar. 

Det första seminariet inom värmeklustret hölls i maj. I oktober går Energiforsk vidare med en workshop som lyfter några av resultaten, bland annat en lovande metod för att detektera korrosionsskador på fjärrvärmerör.

– Våra medlemsföretag har mycket att vinna på att delta i värmeklustret. Där kan de bygga nätverk och dela information och erfarenheter. De kan också lyssna på fjärrvärmeföretag som tillsammans med branschföretag, forskare, entreprenörer och konsulter går från innovation till verklighet och bygger system och metoder för att till exempel möjliggöra digital insamling, detektering av skador och åldrande, konstaterar Leif Nordengren, ansvarig distribution fjärrvärme på Energiföretagen.

Workshopen om digitaliserat underhåll hålls i Stockholm den 9 oktober, 09:00-16:00.
Läs mer på Energiforsks webbplats.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Leif Nordengren

Leif Nordengren

Ansvarig distribution fjärrvärme
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 18
E-post: leif.nordengren@energiforetagen.se