Påminnelse: hjälp med serviceventiler i plast finns att tillgå

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

I början av 2000-talet levererades vissa så kallade ”villaserviceventiler” av plast i fjärrvärmesammanhang. Energiföretagen vill här påminna om att det går att få hjälp från tillverkaren om sådana ventiler fortfarande finns ute i fjärrvärmesystemen.

Företaget Naval Oy ändrade materialet i vredet till vissa villaserviceventiler till plast mellan hösten 2002 och våren 2004. Det har sedan upptäckts problem med manövreringen av dessa ventiler, att plastvredet kuggar över så att bara vredet rör sig medan ventilens läge inte ändras.

Efter detta gjordes tillverkningen om med stålförstärkta plastvred. Naval Oy gick ut med en skrift om detta i februari 2017 som visar hur ventilerna kan granskas för att se om de tillhör den rena plastvarianten och erbjöd sig att hjälpa till om så var fallet.

Bild som visar mutter, spakar och stålförstärkt plastvred i blått som alla fungerar. Det röda vredet är utfört enbart plast, den variant som går att få hjälp med.

Fortfarande aktuellt

– Detta togs nyligen upp inom arbetsgruppen för Fjärrvärmecentraler hos Energiföretagen. Vi vill här påminna om frågan och att Naval Oy fortfarande erbjuder sig att hjälpa till om ventiler med enbart plastvred hittas i fjärrvärmecentraler, säger Leif Lagergren Nordengren från Energiföretagen som är sekreterare i arbetsgruppen.

Läs Naval Oy:s skrift från 2017 här.

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Leif Nordengren

Leif Nordengren

Ansvarig distribution fjärrvärme
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 18
E-post: leif.nordengren@energiforetagen.se