"Energisvenska" hjälper Aleksandra till drömjobbet i Sverige

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Polska Aleksandra Grochowska blev tipsad att beställa boken Energisvenska och nu tillbringar hon en stor del av karantäntiden i Gdansk med att studera yrkessvenska och planera för en framtid på ett svenskt energibolag.

Aleksandra besökte Sverige för första gången 2014 och visste på direkten att hon ville göra något mer än att bara turista här. Hon studerade en masterutbildning i skandinaviska och var lockad av alltifrån regionens arkitektur, historia, natur såväl som språk.

- Alla känner till svenska barnböcker och att det är ett förtjusande språk med en underbar språkmelodi är ingen nyhet, säger 25-åringen glatt över ett Skypesamtal.

Parallellt med sin universitetsutbildning blev hon anställd som guide för polska turister som ville besöka Sverige. Hon tyckte det var både lätt och roligt att motbevisa den gängse föreställningen om landet som kallt och mörkt och berättar om de turistattraktioner som hon fokuserat extra på under resorna. Hon har tränat en hel del på svenskan i sitt jobb men nu, då turismen avstannat på grund av pandemin, studerar hon på egen hand läromedlet Energisvenska och delar med sig av intrycken.

- Något jag uppskattar är att den innehåller många olika typer av övningar, vilket är väldigt bra för inlärningen, och att hörövningar enkelt finns att lyssna på. Jag gillar också att det är en sammanfattning efter varje kapitel.

Boken tar utgångspunkt i tre olika yrkesroller; driftledare, drifttekniker och distributionselektriker, och fokuserar på det språk som är vanligt förekommande i typiska jobbsituationer. Aleksandra fortsätter:

- En annan sak är att i Polen så är det nästan bara män som jobbar i branschen. Jag tycker att det är väldigt bra och viktigt, att boken visar bilder på kvinnor och kvinnliga namn vilket stärker tron på ens egna förmågor, oavsett kön!

Hon lyfter de delar av den svenska grammatiken som är extra svåra att lära sig och utmaningen med att förstå såväl rikssvenskan hon vanligtvis hör i svenska medier och att kommunicera med skåningar i Malmö. Att hon pratar flytande engelska och inte är rädd för att prata tror hon har hjälpt henne utveckla sin språkförståelse. När hon nu gett sig i kast med yrkessvenska poängterar hon vinsten av att få en inblick i specifika arbetsmiljöer och yrkesroller och hon funderar mycket över möjligheten att bygga vidare sin utbildning mot energiområdet.

- Jag har länge varit intresserad av den globala uppvärmningen och fossilfria källor, engagerat mig i skolstrejk för klimatet och skulle gärna lära mig mer om hur tekniska lösningar kan hjälpa oss framåt. Jag läste om Ronneby Miljös fantastiska lösningar kring hur de arbetar med biomassa och skulle otroligt gärna välja besöka ett svenskt kraftvärmeverk.

Aleksandra följer branschföreningen på sociala medier och uppskattar nyheterna som postas där. Nyfikenheten är stor och viljan att lära sig mer om energiområdet ännu större. Just nu är dock mycket osäkert och Aleksandra har ännu inte fått svar om universitetskursen hon sökt till hösten kommer att påbörjas eller ej på grund av restriktionerna. Hon fortsätter dock att nära sin dröm om att inom fem år få arbeta med tekniska, innovativa, hållbara lösningar på ett svenskt energibolag.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se