Läget i DSO Entity – sju svenska företag registrerade

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Arbetet med EU:s DSO Entity, den nya elnätsorganisationen på EU-nivå, rullar vidare. Ett femtiotal svenska elnätsföretag har anmält sitt intresse till Energiföretagen och sju har registrerat sig direkt hos DSO Entity som totalt har över 130 europeiska elnätsföretag som medlemmar. Energiföretagen hoppas nu att fler svenska företag registrerar sig.

De svenska företag som anmält sig har gjort det online på organisationens nya webbplats: https://www.eudsoentity.eu/. Det är enkelt att registrera sig. Det görs via en första preliminär registrering som följs upp av ett mejl från DSO Entity med erbjudande om registrering i ett andra steg, om den preliminära ansökan gjorts rätt. Efter att steg två godkänts har en korrekt registrering gjorts.

Enkel registrering online

– Det var enkelt att registrera sitt företag för ett kommande medlemskap och en förutsättning för att kunna rösta på den konstituerande stämman i början på nästa år. Det säger Björn ter Bruggen som arbetar på Sundsvalls Elnät och inom Elinorr, med frågor kopplade till den nya organisationen.

Energiföretagen rekommenderar varmt alla företag som tidigare i år anmält intresse att registrera sig, men även de som inte gjort det. Att vara med tidigt i processen ger ökad möjlighet till inflytande i EU-arbetet. Även om expertgrupper är öppna för andra än medlemmar så tilldelas medlemmar 20 av 30 platser i de fem grupperna.

Regelverket tar form

Senaste nytt är att den europeiska samarbetsorganisationen för regulatorer, ACER avgett sitt yttrande till Kommissionen. De närmaste dagarna väntas detta yttrande bli offentligt. Organisationens regelverk ska kunna fastställas om tre månader och därefter kan siktet ställas in på en första årsstämma

Arbetsgruppen DSO Enhet hos Energiföretagen leds från och med nu av Per Wikström. Energiföretagen engagemang framöver behöver också klargöras. Medlemskap tillåts inte för en förening men att bidra med stöd och samordning på svensk grund är fullt möjligt. Energiföretagen avser att kalla svenska aktörer för att ta fram en gemensam spelplan och väg framåt.

Vad kostar det att vara medlem?

Avgiften har två delar. En fast avgift oavsett storlek per företag på 350 euro och sedan en rörlig del som baseras per kund. Det har diskuterats olika modeller och det återstår att se exakt hur stor avgiften blir per företag, men har ett företag 25 000 kunder blir avgiften ca 475 €/år.

Avgiften räknas sannolikt som en ”icke-påverkbar kostnad” sett ur ett intäktsramsperspektiv. Budgeten, som man preliminärt tänker sig, uppgår till max 1,5 miljoner euro/år de första fyra åren. Avgiften är också en så kallad opåverkbar kostnad, enligt EU-förordningen som styr EU:s DSO Entity.

Tidigare information om DSO Entity

Energiföretagen Sverige har tidigare skrivit flera nyheter om den nya organisationen och bland annat presenterat tre svenska kandidater till styrelsearbetet. En sammanfattande nyhet från 17 april kan läsas här.