Svenska kraftnät: samhällskritisk verksamhet prioriteras inte vid vaccinering

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Svenska kraftnäts gd Lotta Medelius-Bredhe har i ett brev till energisektorn uppdaterat läget efter MSB:s samverkanskonferens förra veckan. Hon gör där bedömningen att en prioritering av samhällskritisk verksamhet inte kommer att ske.

Brevet innehåller uppdateringar avseende pandemin och information från MSB:s samverkanskonferens som hölls förra veckan.

Lotta Medelius-Bredhe skriver om förestående vaccinering i Sverige som börjar tidigt på det nya året. I första omgången (Q1) ska motsvarande två miljoner individer få vaccin. Det handlar om vaccinering av prioriterade grupper; äldre, riskgrupper samt vårdpersonal. Under Q2 är planen att vaccinering av resten av befolkningen; alla över 18 år, ska genomföras.

Kan omprövas vid stora påfrestningar

Lotta Medelius-Bredhe sammanfattar lägesbilden i ett stycke:

”På direkt fråga vad gäller möjlighet att prioritera anställda i samhällskritisk verksamhet, något som vi återkommande lyft i vår rapportering till MSB, är bedömningen att sådan prioritering inte kommer att ske. Fokus …… på riskgrupper samt äldre och vårdpersonal, och därefter bred vaccinering av hela befolkningen. I det fall stora påfrestningar sker i samhällsviktig verksamhet kan detta omprövas.”

Fortsatt måttlig påverkan

I övrigt bedömer Svenska kraftnät, efter de uppgifter som kommer in från energisektorn, att påverkan på elförsörjningen är fortsatt måttlig. Och det är ett läge som enligt MSB gäller även övrig samhällskritisk verksamhet, hälso- och sjukvården undantagen, avslutar Lotta Medeius-Bredhe.

Läs Svenska kraftnäts brev från 11 december här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Henrik Wingfors

Henrik Wingfors

Enhetschef
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 73
E-post: henrik.wingfors@energiforetagen.se