Viktigt om manuell frånkoppling

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Svarsfrekvensen bland elnätsföretagen är för låg vid test av manuell frånkoppling. Därför vill vi uppmana alla berörda företag att verkligen kvittera de tester som skickas ut av Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät har rätten att berordra elnätsföretag att frånkoppla en del av elförbrukningen för att rädda elnätssystemet när det finns risk för överbelastning.

Det här har man aldrig behövt göra "på riktigt" i Sverige men man utför kontinuerliga tester för att se att alla rutiner är på plats. Tyvärr är det alldeles för få som svarar på dessa tester så vi vill uppmana de berörda elnätsföretagen att verkligen ta de utskickade testerna på allvar och se till att man har nödvändiga rutiner på plats.

Se filmen där Mats Andersson, regionchef Nord, och Efwa Nilsson, regionchef Väst, förklarar mer vad manuell frånkoppling (MFK) är och varför det är så viktigt med testerna som görs.

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Efwa Nilsson

Efwa Nilsson

Regionchef Väst
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 0500-78 90 30
E-post: efwa.nilsson@energiforetagen.se